Spalević: Od utorka se očekuje novi pad cijena goriva

„Pravilnik Ministarstva ekonomije jasno definiše parametre za formiranje cijena nafte, a na sajtu našeg udruženja se nalazi kalkulator na osnovu kojeg se može vidjeti šta sve čini cijenu nafte“, kazao je Spalević i istakao da akcize čine najveći dio cijene nafte
25040 pregleda 12 komentar(a)
Gorivo, Foto: Shutterstock.com
Gorivo, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 24.04.2020. 09:52h

Kako će se istorijski pad cijene nafte odraziti na cijene goriva u Crnoj Gori, za Boje jutra je govorio Boris Spalević, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija u Crnoj Gori.

„Trenutna situacija u svijetu je značajno smanjila potražnju nafte, a proizvodnja je povećana, pa nema dovoljno mjesta za skladištenje sirove nafte“, saopštio je Spalević.

Kako kaže, očekuje se pad cijena naftnih derivata, a danas se sprovodi obračun novih cijena, koje će se znati od naredne sedmice.

Spalević je rekao da od utorka očekuju dalji pad cijena.

„Pravilnik Ministarstva ekonomije jasno definiše parametre za formiranje cijena nafte, a na sajtu našeg udruženja se nalazi kalkulator na osnovu kojeg se može vidjeti šta sve čini cijenu nafte“, kazao je Spalević i istakao da akcize čine najveći dio cijene nafte.

On ističe da je globalni pad cijene nafte počeo još u prošloj godini, a da u posljednjih mjesec dana ovaj trend eskalira usljed posljedica epidemije koronavirusa.

„Prometi na benzinskim pumpama su pali za gotovo 50 odsto, ali očekujemo da će po prestanku trenutne situacije sve ponovo zaživjeti, čime će porasti i potražnja nafte na domaćem tržištu“, dodao je Spalević.

Bonus video: