Počinje Coronathon, prvi online hakaton za pronalazak inovativnih rješenja u borbi protiv koronavirusa

Kako je kazao Paović, ključni kriterijumi za izbor najboljih timova su bili realnost predloženih rješenja, njihova efikasnost i održivost nakon epidemije koronavirusa.
652 pregleda 1 komentar(a)
coronathon, Foto: Printscreen, Printscreen, Printscreen
coronathon, Foto: Printscreen, Printscreen, Printscreen
Ažurirano: 24.04.2020. 10:44h

Danas počinje Coronathon, prvi online hakaton u Crnoj Gori za razvoj inovativnih rješenja u borbi protiv koronavirusa, o čemu je za Boje jutra govorio Tomica Paović, ispred UNDP-a, jednog od organizatora hakatona.

„Ponosni smo na mrežu koju je Coronathon uspio da okupi za jako kratko vrijeme, što je rezultiralo u preko 150 prijavljenih ideja, od kojih je stručni žiri odabrao 15 timova koji će raditi na razvoju konkretnih ideja“, saopštio je Paović.

Kako je kazao, ključni kriterijumi za izbor su bili realnost predloženih rješenja, njihova efikasnost i održivost nakon epidemije koronavirusa.

„Sa timovima će raditi trideset mentora iz različitih oblasti, medicine, inženjerstva, arhitekture, umjetnosti i kulture“, dodao je Paović i istakao da su odabrane ideje najrazličitije tematike.

„Zastupljene su ideje o proizvodnji mehaničkih respiratora, alata za psihološku pomoć, digitalne prodavnice, pomoć za rad freelancera i mnoge druge, zaista inovativne ideje“, dodaje Paović.

On je napomenuo da se hakaton može pratiti na sajtu coronathon.me , gdje će u nedjelju biti organizovan uživo prenos prezentacija svih ideja, u periodu od 17 do 19h.

„Sa Ministarstvom kulture i Ministarstvom nauke smo obezbijedili vrijedne nagrade, pa će tako prvoplasirani tim dobiti pet hiljada eura za realizaciju svoje ideje, drugoplasirani tri hiljade eura i trećeplarisani dvije hiljade eura, dok su obezbijeđene i tri nagrade za najmlađe timove, u iznosu od po hiljadu eura“, istakao je Paović.

Bonus video: