U Crnoj Gori se moraju preduzeti mjere demografskog oporavka

„Strah zbog pandemije koronavirusa, ali i podatak da dvije trećine opština bilježi negativan prirodni priraštaj, daju razloga za brigu i u Crnoj Gori se moraju preduzeti mjere demografskog oporavka“, kazao je Doderović.
3100 pregleda 8 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock
Ažurirano: 27.04.2020. 10:03h

Zašto u čak dvije trećine crnogorskih opština postoji negativan prirodni priraštaj i kako na priraštaj može uticati padnemija koronavirusa, za Boje jutra je govorio demograf Miroslav Doderović.

Kako je saopštio, dramatičan odnos između broja rođenih i umrlih postoji uglavnom u opštinama na sjeveru, ali i u pojedinim opštinama na primorju, poput Herceg Novog i Ulcinja.

„Strah zbog pandemije koronavirusa, ali i podatak da dvije trećine opština bilježi negativan prirodni priraštaj, daju razloga za brigu i u Crnoj Gori se moraju preduzeti mjere demografskog oporavka“, kazao je Doderović, dodajući da je to najvažnije uraditi u opštinama sa negativnim prirodnim priraštajem.

On je istakao da svaka zemlja donosi strategiju demografskog oporavka spram svoje tradicije i potreba, ali da zemlje Skandinavije i Sjeverna Irska sprovode najbolju strategiju u pogledu uticaja na pozitivnu demografsku strukturu.

„Ova pandemija je neizvjesna i utiče na promjene migracionih kretanja, usljed zatvaranja granica, a uticaće dosta i na brojne ranjive grupe, pa treba voditi računa da se sačuva pozitivno demografsko kretanje“, saopštio je on.

Bonus video: