Krkić Dautović: Odlazak na plaže može biti bezbjedan, uz poštovanje svih mjera

Otvaranje škola, kafića i drugih mjesta okupljanja treba ostaviti za kraj, kazala je Krkić Dautović
5246 pregleda 0 komentar(a)
dr Sajma Krkić Dautović za Boje jutra, Foto: AP
dr Sajma Krkić Dautović za Boje jutra, Foto: AP
Ažurirano: 27.04.2020. 10:10h

Koliko bi plaže mogle biti rizične za širenje koronavirusa, mogu li se virusi širiti i prenositi u morskoj vodi i da li uopšte možemo računati na održavanje ljetnjih turističkih manifestacija, ali i o ublažavanju mjera donesenih uslijed pandemije koronavirusa, za Boje jutra je govorila prof. dr Sajma Krkić-Dautović, stručnjak u oblasti infektologije, koja je i članica Naučnog tijela Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo za praćenje COVID-a 19.

„Pozdravljam ublažavanje mjera i mislim da je to dobro radi olakšanja svakodnevnog funcionisanja građana, a mislim i da bi poštovanje mjera fizičke distance trebalo da spriječi ponovno buktanje zaraze“, kaže Krkić Dautović i dodaje da se mjere trebaju ublažiti postepeno i pažljivo.

Ona ističe da je važno najprije ublažiti mjere zabrane kretanja i omogućiti izlazak u prirodu, ali i da otvaranje škola, kafića i drugih mjesta okupljanja treba ostaviti za kraj, pa bi se zadnje mjere ublažavanja odnosile na masovna okupljanja.

„Virus u spoljnoj sredini ne može dugo živjeti i ukoliko se održava propisana distanca, moguće je bezbjedno posjećivati plaže i druge javne površine, što je svakako bolje od ostanka u zatvorenim prostorima“, kaže doktorica Krkić Dautović.

Ona je saopštila da još uvijek ne postoje saznanja o mogućnosti prenosa koronavirusa u morskoj vodi, ali da je poznato da morska voda dobro djeluje protiv pojedinih virusa i bakterija.

„Moje je mišljenje da odlazak na plažu uz poštovanje svih mjera može biti bezbjedan, ali je važno prati ruke i sve površine koje dodirujemo“, kazala je Krkić Dautović.

Kako je dodala, mogućnost održavanja masovnih okupljanja, poput različitih koncerata i festivala, takođe je upitna i zavisi od daljeg razvoja epidemiološke situacije, ali vjeruje da je i to moguće uz poštovanje svih propisanih mjera.

Bonus video: