Filipović: Kompjuterska simulacija razvoja koronavirusa sprovedena na oko 100 pacijenata

Kako saopštava Filipović, trenutno je simuliran tok bolesti za oko stotinu pacijenata, na osnovu čega će se kasnije moći predvidjeti razvoj bolesti i za ostale pacijente, a u čemu se koriste i rendgen snimci pluća.
1364 pregleda 1 komentar(a)
Nenad Filipović, Foto: AP
Nenad Filipović, Foto: AP
Ažurirano: 27.04.2020. 10:31h

Srpski naučnici u saradnji sa kolegama na Harvardu rade na predviđanju toka infekcije virusom korona kompjuterskom simulacijom. Rukovodilac Centra za bioinženjering i rektor Univerziteta u Kragujevcu, Nenad Filipović, za Boje jutra je govorio o ovoj mogućnosti i njenom značaju u daljoj borbi protiv virusa.

“Mi se bavimo kompjuterskom simulacijom određenih aktivnosti, na osnovu koje možemo da izvučemo različite naučne-tehnološke zaključke, pa je moguće ovo sprovoditi i u oblasti medicine, prilikom čega se simulira ulazak koronavirusa u organizam i bilježe različite reakcije“, saopštava Filipović.

Kako dodaje, trenutno je simuliran tok bolesti za oko stotinu pacijenata, na osnovu čega će se kasnije moći predvidjeti razvoj bolesti i za ostale pacijente, a u čemu se koriste i rendgen snimci pluća.

„Ostvarujemo kontakte i sa domaćim ljekarima i sa ljekarima u svijetu, a kako kompjuterske simulacije nijesu naročita novost u oblasti medicine, nadamo se da će upotreba ove metode zaživjeti i omogućiti napredak u borbi protiv koronavirusa“, dodaje Filipović.

On objašnjava da ne postoje dva ista pacijenta, usljed čega je važna mogućnost da kompjuterska simulacija predviđa razvoj bolesti za svakog pacijenta posebno.

Bonus video: