Izolacija otežala postupak izliječenja zavisnika od kocke i narkotika

Bulajić napominje da je svima dostupna besplatna telefonska linija NVO „Preporod“ 0800 81 400 , putem koje se mogu obratiti za pomoć.
576 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: AP/Wayne Parry
Ilustracija, Foto: AP/Wayne Parry

Psihološkinja Savjetovališta Entera - Podgorica, Maja Lješnjak i Jovan Bujalić iz NVO „Preporod“, za Boje jutra su govorili o suočavaju zavisnika od kocke i zavisnika od narkotira sa novonastalim okolnostima u periodu koronavirusa.

„Veliki broj organizatora igara na sreću se oglasio na online platformama, pružajući simulacije utakcima i različite benefite za korišćenje ovih online usluga, što može negativno uticati na osobe koje imaju problema sa kockom“, saopštila je Lješnjak, napominjući da za one koji kockaju na patološkom nivou ovakav vid promocije kockanja može biti okidač za apstinencijalne krize.

Bulajić dodaje da su zavisnici od narkotika najčešće diskriminisani i u svakodnevnim okolnostima, što je eskaliralo i u periodu epidemije, jer oni ne mogu doći do ljekara i potrebne njega u trenutnoj situaciji.

„Zavisnici moraju imati uput za ljekara sa oznakom – hitno, da bi mogli ostvariti zaštitu, a to je jako teško u ovim okolnostima, kao i ostvarivanje same terapije“, dodao je.

Kako objašnjava, zavisnici se nalaze u jako teškoj situaciji, budući da je u periodu epidemije otežano funkcionisanje, što može dovesti i do različitih oblika devijantnog ponašanja, povećanja kriminala, ali i pojave nasilja u porodici.

Lješnjak ističe da je saradnja sa institucijama jako važna, ali i da je zapostavljena primarna i sekundarna prevencija u zaštiti od zavisnosti od kockanja.

„Možemo reći da pandemija koronavirusa predstavlja svojevrsnu životnu krizu i može izazvati apstinencijalne krize kod zavisnika, pa preporučujem uspostavljanje dnevne rutine, kako bi se popunilo slobodno vrijeme“, dodaje psihološkinja Lješnjak i napominje da je najbolje da zavisinici od kocke uvijek budu u prisustvu bliske osobe sa kojom mogu razgovarati o problemima.

Bulajić napominje da je svima dostupna besplatna telefonska linija NVO „Preporod“ 0800 81 400 , putem koje se mogu obratiti za pomoć, ali i napominje da je najbolje da zavisnici od narkotika zadrže kontakt sa svojim terapeutima i psiholozima sa kojima su ranije komunicirali povodom terapije i liječenja.

Bonus video: