Period izolacije i opasnost i šansa za porodične i bračne odnose

„Kada se nalazimo u kriznoj situaciji, ona može predstavljati i opasnost i šansu“, saopštava psihološkinja Pejaković.
303 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Psihološkinja Adriana Pejaković za Boje jutra je govorila o strahu od koronavirusa, ali i novim brigama koje građanima zadaju ekonomske posljedice novonastale pandemije.

„U trenutnoj situaciji smo najprije imali zdravstvene brige, kako ćemo sačuvati svoje zdravlje i zdravlje bližnjih, zatim nas je brinulo suočavanje sa karantinom, a onda je došla na red zabrinutost o ekonomiji i posljedicama epidemije“, saopštava Pejaković.

Kako kaže, čini se da dio građana smatra da je vrijeme za opuštanje, što može biti opasno u trenutnoj situaciji, pa je i dalje potrebna određena doza zabrinutosti i pažnje, ali napominje i da treba da budemo zadovoljni na dosadašnjem uspjehu i pokazanoj saradnji i solidarnosti.

„Kada se nalazimo u kriznoj situaciji, ona može predstavljati i opasnost i šansu“, saopštava Pejaković i ističe da porodice i parovi sada provode više vremena zajedno, posvećuju više pažnje stvarima koje su zapostavljene, što se drugačije odražava na različito razvijene odnose.

„Ukoliko je ranije postojala određena kriza u bračnom ili drugom odnosu, ona se može i pogoršati u trenutnoj situaciji“, kaže psihološkinja i napominje da je važno održavati iskrenu komunikaciju i redovno dijeliti misli sa svojim ukućanima.

„Ako postoje neke neriješene krize od ranije, smatram da period izolacije nije vrijeme da se one rješavaju i da to treba ostaviti za kasnije“, zaključuje Pejaković.

Bonus video: