Bulatović: Ugledati se na primjere stranih zemalja, proširiti pješačke i biciklističke zone

Kako je kazao Stefan Bulatović iz organizacije Biciklo.me, biciklo je prevozno sredstvo koje najbolje omogućava održavanje distance, ali se postavlja pitanje da li naše ulice dopuštaju održavanje distance.
437 pregleda 1 komentar(a)
Biciklo, Foto: Damira Kalač, Damira Kalač, Damira Kalač, Damira Kalač
Biciklo, Foto: Damira Kalač, Damira Kalač, Damira Kalač, Damira Kalač
Ažurirano: 27.04.2020. 11:03h

Stefan Bulatović, predsjednik organizacije Biciklo.me za Boje jutra je govorio o očekivanjima razvoja biciklizma u Crnoj Gori.

„Ovih dana je više ljudi usmjereno na korišćenje bicikla, koje pruža određenu rekreativnu aktivnost, ali i održavanje fizičke distance u peridu epidemije koronavirusom“, saopštava Bulatović.

Kako je kazao, biciklo je prevozno sredstvo koje najbolje omogućava održavanje distance, ali se postavlja pitanje da li naše ulice dopuštaju održavanje distance.

On ističe da raspodjela prostora na crnogorskim ulicama nije pravedna, pa je tako širina trotoara najčešće manja od metra, a biciklistička staza dva i po metra, dok je kolovoz širok dvadeset metara, što otežava održavanje distance, čime se moraju pozabaviti nadležni organi.

„Poučeni smo primjerima zemalja iz inostranstva koje pretvaraju kolovoze u pješačke i biciklističke zone, sa ograničenjima brzine kretanja, pa se i mi možemo voditi sličnim primjerima, a za to nam ne trebaju naročita finansijska sredstva, već samo volja i dobra vizija“, saopštava Bulatović.

Bonus video: