Prema praksi sudova, u slučaju prevoza više od dvije punoljetne osobe automobilom, kaznu plaća vozač

„Onima koji budu kažnjeni predlažem da iskoriste institut odloženog krivičnog gonjenja, uplatom određene sume novca humanitarnoj organizaciji ili obavljanjem društveno korisnog rada“, dodaje advokatica.
9288 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: AP
Ilustracija, Foto: AP
Ažurirano: 28.04.2020. 09:57h

Advokatica Mirjana Pajković, za Boje jutra je govorila o kažnjavanju povodom nepoštovanja mjera za sprečavanje širenja koronavirusa koje su trenutno na snazi.

„Podaci pokazuju da je veliki broj lica koja su kažnjena zbog nepoštovanja propisanih mjera, kako onih o zabrani kretanja, tako i onih koje se odnose na zabranu prevoza više od dvije punoljetne osobe automobilom“, kaže advokatica, posebno se osvrćući na krivično djelo protiv zdravlja ljudi, a za koje je predviđena sankcija novčana kazna ili zatvor.

„Da bi ovo krivično djelo postojalo ono mora biti u koliziji sa zdravstvenim propisima koji su doneseni u ovoj situaciji“, dodaje Pajković i ističe da je dilema kod građana nastala u pogledu postojanja djela u situaciji kada nije došlo do nastupanja posljedice, tj do prenosa koronavirusa.

Kako kaže advokatica, krivično djelo postoji i u slučaju nenastupanja posljedice, a u slučaju nastupanja posljedica je riječ o drugom i težem djelu, krivičnom djelu prenošenja zarazne bolesti.

„Što se tiče zabrane prevoza više od dvije punoljetne osobe, dosadašnja praksa sudova upućuje na to da kaznu u slučaju prevoza više od dvije punoljetne osobe plaća vozač, jer se radi o zabrani prevoza“, kaže Pajković.

Ona objašnjava da, ukoliko se automobilom prevozi više od dva punoljetna lica u periodu kada važi zabrana kretanja, riječ je o kršenju propisanih mjera od strane svih lica.

„Onima koji budu kažnjeni predlažem da iskoriste institut odloženog krivičnog gonjenja, uplatom određene sume novca humanitarnoj organizaciji ili obavljanjem društveno korisnog rada“, dodaje advokatica.

Kako posebno napominje, savjetuje građanima da se uzdrže i od davanja savjeta za liječenje ili tretiranje virusa, jer time mogu izvršiti neka druga krivična djela, poput eksperimentisanja sa medicinskom opremom i ljekovima ili krivično djelo nadriljekarstva.

„Ovo je veliki izazov za sve, pa i za pravne institucije, a kako smo u jednom trenutku imali veliki broj prekršilaca mjera u svim opštinama, u strahu od stvaranja klastera ta lica su se morala morala prevoziti u druge opštine, u kojima je bilo dovoljno mjesta“, ističe Pajković.

„Savjetujem građanima da vode računa o mjerama, jer se u trenutnoj situaciji ne mogu braniti da su prekršili neke od mjera usljed neznanja, pa preporučujem da poštuju propise i pridržavaju se mjera“, zaključuje Pajković.

Bonus video: