Roditelji mogu inicirati nabavku senzora za djecu dijabetičare, Fond će refundirati troškove...

Kako je kazala Bešović, usljed epidemije i zabrane putničkog saobraćaja, roditelji više nijesu u prilici da iz inostranstva nabavljaju senzore, pa su se obratili Ministarstvu zdravlja i Agenciji za ljekove.
1612 pregleda 0 komentar(a)
(Ilustracija), Foto: Shutterstock
(Ilustracija), Foto: Shutterstock
Ažurirano: 29.04.2020. 09:27h

Kako do senzora da djecu dijabetičare, da li je i koliko otežana njihova nabavka usljed okolnosti epidemije, za Boje jutra je govorila Željka Bešović, pomoćnica direktora Agencije za ljekove i medicinska sredstva.

„Usljed pandemije koronavirusa je nabavka određenih ljekova otežana, a u pogledu senzora je ona otežana dodatno“, saopštila je Bešović.

Kako je kazala, usljed epidemije i zabrane putničkog saobraćaja, roditelji više nijesu u prilici da iz inostranstva nabavljaju senzore, pa su se obratili Ministarstvu zdravlja i Agenciji za ljekove.

„Čim smo primili zahtjeve, počeli smo da djelujemo po njima i već je pokrenuta nabavka senzora za djecu dijabetičare, a roditeljima je obezbijeđena refundacija troškova nabavke senzora od strane Fonda za zdravstveno osiguranje“, dodaje Bešović.

Ona objašnjava da roditelji mogu sami inicirati pošiljku, a kada ona stigne u Crnu Goru, važno je da roditelji imaju račun ili fakturu za njenu nabavku od proizvođača, kao i izvještaj ljekara specijaliste koji pokazuje da je ljekar propisao korišćenje senzora, ali i lična dokumenta, nakon čega se može aplicirati za refundaciju troškova.

Bešović ističe da je rok za rješavanje zahtjeva gotovo jedan dan, ali da roditelji mogu čekati određeni period na dostavu samih senzora, što zavisi od brzine rada pošte i trenutnih okolnosti.

„Ljekovi i medicinska sredstva nijesu predviđeni za nabavku putem pošte, jer to nosi rizik nabavke ljekova nekontrolisanog porijekla, međutim, uslovi epidemije su iziskivali izuzetak i prilagođavanje, pa smo omogućili nabavku tim putem“, kazala je Bešović i napomenula da će se po prestanku okolnosti epidemije, senzori i ostali ljekovi ponovo nabavljati standardnim prodecurama.

Bonus video: