Međedović: Odsustvo zbog njege djeteta se može tretirati kao korišćenje godišnjeg odmora

Međedović ističe da je važno da postoji sinergija između zaposlenog i poslodavca koji teže ka istom cilju, i to očuvanju poslovanja i radnih mjesta.
4949 pregleda 2 komentar(a)
Angelina Međedović, Foto: AP
Angelina Međedović, Foto: AP
Ažurirano: 29.04.2020. 09:28h

Angelina Međedović, glavna inspektorka rada, za Boje jutra je govorila o položaju zaposlenih u okolnostima epidemije koronavirusa i da li poslodavac može da tretira odsustvo zaposlenog zbog njege djeteta kao korišćenje dana godišnjeg odmora.

„Svaki zaposleni ima pravo na plaćeni godišnji odmor i u krajnjem period korišćenja godišnjeg odmora određuje poslodavac, bez obzira na to što se on konsultuje sa zaposlenim“, saopštila je Međedović.

Ona objašnjava da se godišnji odmor može koristiti u cjelosti, dva ili više djelova, a organizacija korišćenja zavisi od potreba konkretnog poslodavca za zaposlenima i radom.

„Ukoliko istekne period koji se može računati u godišnji odmor, ostali period se računa kao plaćeno odsustvo“, dodaje inspektorka.

Međedović ističe da je važno da postoji sinergija između zaposlenog i poslodavca koji teže ka istom cilju, i to očuvanju poslovanja i radnih mjesta.

„Svako smanjenje zarada mora pratiti odgovarajući aneks ugovora, sa obrazloženjem, a do sada nemamo podatke da je došlo do smanjivanja zarada tek onako, bez zakonskog osnova, rad na terenu je pokazao da je redovan status zaposlenih stabilan“, kaže Međedović.

Kako ističe, nemaju podatak o broju ugovora na određeno vrijeme koji su istekli u periodu epidemije, jer takvi ugovori prestaju po automatizmu istekom vremena, a na poslodavcu je odluka o daljem produženju takvog ugovora.

„U ovim okolnostima se naš telefon usijao, dobijali smo pozive kako od zaposlenih, tako i od poslodavaca, a do sada su svi poslodavci ispoštovali zahtjeve za plaćeno odsustvo, mislim da će nastojati da zadrže radnike, naročito one koji su dali pun doprinos“, kazala je Međedović.

Bonus video: