Doktor Trobonjača: Teško je očekivati da će virus nestati tek tako, ali je moguće smanjenje širenja u ljetnjem periodu

„Postoji nada da će virus nestati sad od sebe, iako ja u to nijesam i ne mogu biti siguran", kaže doktor Trobonjača.
3158 pregleda 0 komentar(a)
dr Zlatko Trobonjača, Foto: AP
dr Zlatko Trobonjača, Foto: AP
Ažurirano: 29.04.2020. 09:53h

Šta je „imunitet krda“ i koliko je vremena potrebno za njegovo stvaranje, za Boje jutra je govorio imunolog iz Rijeke, doktor Zlatko Trobonjača.

„Dva su glavna cilja trenutno, obuzdati epidemiju i vratiti život u normalno funkcionisanje, ali mislim da bi i dalje trebalo zadržati određene epidemiološke mjere, uz uvođenje specifičnih mjera za određene djelatnosti i aktivnosti“, saopštava Trobonjača.

Kako je kazao, opšte mjere nošenja rukavica, maski i održavanja fizičke distance svakako trebaju ostati na snazi, ali teži dio posla dolazi u propisivanju specifičnih mjera.

„Imunitet krda može nastati ili vakcinacijom ili obolijevanjem, a ukoliko je reprodukcijski broj 2,5, odnosno prosječan broj osoba koje zaražena osoba može zaraziti virusom, onda je potrebno da je 65 odsto populacije razvilo imunitet, da bi se epidemija zaustavila“, objašnjava doktor.

U pogledu kavasaki bolesti djece, za koju se nedavno pojavila informacija da se javlja kod djece kao posljedica koronavirusa, doktor Trobonjača objašnjava da je moguće da koronavirus ima određene proteine koji izazivaju kavasaki bolest kod djece.

„Postoji nada da će virus nestati sad od sebe, iako ja u to nijesam i ne mogu biti siguran, a često se analogija povlači između koronavirusa i SARS virusa i njegovog nestanka, ali ako uzmemo ekspanziju i širenje koronavirusa koje je do sada zabilježeno, teško je očekivati da će se virus sam od sebe iskorijeniti“, saopštava Trobonjača.

Kako je kazao, može se očekivati da će doći do smanjenja širenja virusa barem u periodu ljeta.

„Koronavirus nema veliku smrtnost, a kada krenu serološka istraživanja znaćemo koliko ljudi je zapravo bilo inficirano i razvilo imunitet, što će svakako biti vrijedno kao trening i iskustvo za neka buduća i moguće slična iskustva“, zaključuje doktor Trobonjača.

Bonus video: