Učiteljica Vujičić već 15 godina sprovodi online nastavu

„Čula sam da neki govore da se djeca kod mene „samo igraju“, a suština je upravo u tome da djeca kroz igru i nesvjesno usvajaju znanja“, ističe učiteljica.
1419 pregleda 0 komentar(a)
Dušanka Vujičić, Foto: AP
Dušanka Vujičić, Foto: AP
Ažurirano: 29.04.2020. 10:17h

Dušanka Duda Vujičić, učiteljica u Osnovnoj školi „Ratko Žarić“ u Nikšiću, već 15 godina sprovodi online nastavu, a za Boje jutra je objasnila kako izgleda nastava i kako na nju reaguju djeca i roditelji.

„Online nastavu sprovodim sa učenicima već 15 godina, a generacije prepoznaju sajtove koje kreiramo i putem kojih interaktivno radim sa učenicima“, kaže Vujičić.

Ona napominje da se predmeti ne mogu razvrstavati na glavne i manje glavne, ali da se ovim putem objavljuju uglavnom materijali za one predmete koje djeca po pravilu teže savladavaju.

„Na sajtovima koje radimo se mogu pronaći različiti testovi, video objašnjenja i lekcije koje djeci olakšavaju proces savladavanja gradiva“, saopštava Vujičić.

„Čula sam da neki govore da se djeca kod mene „samo igraju“, a suština je upravo u tome da djeca kroz igru i nesvjesno usvajaju znanja“, ističe učiteljica.

Ona napominje da su se nastavnici odlično snašli u novim metodama online nastave, budući da uglavnom imaju slab dodir sa digitalizacijom i modernim tehnologijama.

„Gradivo možda jeste ubrzano, nešto što u školi radimo po nekoliko časova smo morali suzbiti u 15ak minuta, ali su snimci postavljeni na platformi - Uči doma, pa djeca mogu da zaustave video, preslušaju iznova i tako unaprijede razumijevanje sadržaja“, dodaje Vujičić.

Kako kaže, Osnovna škola „Ratko Žarić“, već sedam godina ima Moodle platformu za učenje na daljinu i ona omogućava održavanje nastave, praćenje rada učenika, ocjenjivanje, ali i održavanje odmora za vrijeme kojih se nastavnik isključi i ostavi djeci prostor za druženje.

„Škola je tužna bez galame i dječjeg žagora, ipak je ljepše raditi uživo sa đacima, ali se prilagođavamo i ovim metodama koje ne treba da nam budu strane“, zaključuje učiteljica Vujičić.

Bonus video: