ČLANICA RADNE GRUPE ZA BOJE JUTRA:

Milev Čavor: Novi Zakon o energetici da pruži svima jednake benefite od malih hidroelektrana i ne favorizuje investitore

Kako je kazala Milev Čavor, sada je prilika da Ministarstvo donese zakon koji će biti povoljniji i od interesa za cjelokupno društvo.
1421 pregleda 0 komentar(a)
(ilustracija), Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock
(ilustracija), Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock
Ažurirano: 01.05.2020. 10:04h

Diana Milev Čavor ispred Eko-tima, govorila je za Boje jutra o donošenju novog Zakona o energetici, za čiji je nacrt produženo vrijeme davanja sugestija i prijedloga izmjena do 8. maja.

Kako je saopštila Milev Čavor, sistem podsticaja za male hidroelektrane je bila slaba stavka prethodnog zakona, jer je predviđao velike novčane izdatke za male hidroelektrane koje su građani plaćali kroz predviđene stavke na računima za struju.

„Građani su u posljednjih pet godina dali oko 35 miliona eura za proizvodnju električne energije putem vjetro i malih hidroelektrana“, istakla je ona.

Kako je kazala, sada je prilika da Ministarstvo donese zakon koji će biti povoljniji i od interesa za cjelokupno društvo što, kako je napomenula, do sada nije bio slučaj jer su samo pojedinci, i to investitori u male hidroelektrane, imali koristi od njega.

„Eko-tim je član radne grupe, a prijedlozi se odnose na to da se svo buduće energetsko planiranje u našoj zemlji treba usmjeriti ka održivosti, zaštiti životne sredine, ali i energetskom razvoju naše zemlje“, dodala je Milev Čavor.

Ona je istakla da budući zakon sada na bolji način definiše stavku koja se odnosi na potrošače, a odnosi se na to da će svim fizičkim i pravnim licima koja žele da sama proizvode energiju za svoje potrebe, to biti i omogućeno, a zatim će nedostatak rezervi moći nadoknaditi putem mreže.

„Ukoliko se zakon usvoji u svom trenutnom obliku, građani će nastaviti da plaćaju velike sume novca za male hidroelektrane, koje će otići u ruke probranim investitorima, a to nije ono što nam je potrebno, već da zakon svima pruži jednake benefite i održivo energetsko snadbijevanje“, zaključila je Milev Čavor.