Keković: Kako se jedno pravo može zamijeniti drugim, plaćeno odsustvo da se ne tretira kao godišnji odmor

Komentarišući izjavu glavne inspektorke rada, Angeline Međedović, da se odsustvo sa rada usljed brige o djetetu mlađem od jedanaest godina može tretirati kao godišnji odmor, Keković je istakao da Unija slobodnih sindikata nije pri istom stavu.
5731 pregleda 7 komentar(a)
Srđa Keković za Boje jutra, Foto: Luka Zeković
Srđa Keković za Boje jutra, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 01.05.2020. 10:18h

Povodom Prvog maja, Međunarodnog praznika rada, u Bojama jutra je gostovao Srđa Keković, ispred Unije slobodnih sindikata, koji je govorio o položaju radnika u periodu epidemije koronavirusa, ali i preduzetnica Bojana Otašević, koje se osvrnula na položaj privrednika i poslodavaca u trenutnim okolnostima.

„Nijesmo bili u prilici da pravimo statistiku o broju radnika koji su za vrijeme epidemije ostali bez posla, dok sa jedne strane postoji priliv ljudi koji se javljaju na Biro rada, a sa druge strane nemamo podatke o otkazima“, saopštio je Keković.

Kako je kazao, trenutno ne postoji masovno otpuštanje, ali postoji bojazan da, ukoliko trenutne mjere ne dosegnu cilj, dođe do povećavanja broja otkaza.

„Moja firma se bavi proizvodnjom domaćih sladoleda, 80 odsto sirovina nabavljamo u Crnoj Gori, dok se određeni dio sirovina nabavlja u Italiji, trenutno imamo šest stalno zaposlenih, a imali smo u planu i povećanje broja radnih mjesta“, kazala je Otašević.

Ona ističe da je u pitanju sezonska djelatnost, koja u velikoj mjeri zavisi od turizma, pa trenutne okolnosti svakako izazivaju posljedice, ali je, kako kaže, zadovoljna blagovremenošću i karakterom mjera koje su do sada preduzete u pružanju pomoći privrednicima.

Keković ističe da je drugi set mjera za pomoć privredi sveobuhvatan, ali je nedostatan, jer iznos pomoći koji je predviđen zahtijeva od poslodavaca da doplate određeni iznos za podmirivanje troškova, što u krajnjem, kako kaže, može rezultirati u otpuštanju radnika.

„Takođe nije dobro što je taj paket mjera dosta kasnio, pa ni sada institucije nemaju tačne informacije o tome kako će i kada će se vršiti isplata pomoći“, dodao je on.

Otašević ističe da pridržavanje propisanih mjera prilikom početka rada preduzeća određenih djelatnosti sada ne bi trebalo da predstavlja naročit problem, budući da se one u određenoj mjeri sprovode posljednjih mjeseci.

Komentarišući izjavu glavne inspektorke rada, Angeline Međedović, da se odsustvo sa rada usljed brige o djetetu mlađem od jedanaest godina može tretirati kao godišnji odmor, Keković je istakao da Unija slobodnih sindikata nije pri istom stavu.

„Nije nam jasno kako se jedno pravo može zamijeniti drugim pravom, pa se tako plaćeno odsustvo može posmatrati kao godišnji odmor“, ističe Keković i dodaje da poslodavci ne mogu posmatrati ni odsustvo sa rada usljed karantinske bolesti kao godišnji odmor, jer se na drugačiji način isplaćuju zarade.

„Nadam se da će inspekcija rada promijeniti svoj stav, a radnici treba da se obrate Agenciji za mirno rješavanje sporova, gdje će, vjerujem, uspjeti da dobiju spor ovim povodom“, kazao je on i dodao da savjetuje poslodavce da ne sprovode takvu zamjenu prava zaposlenih.

Kako kaže Keković, Zakon o radu je jasan u pogledu neradne nedjelje i predviđa rad u onim oblastima koje su neophodne, pa tako neradna nedjelja treba da ispuni svoju svrhu i ostane dan za odmor i porodicu.

„Nadam se da ćemo se svi pridržavati mjera i uskoro izaći iz ove situacije“, kazala je Otašević, a Keković je poručio da, iako Unija slobodnih sindikata ove godine nije bila u prilici da organizuje tradicionalnu protestnu šetnju povodom Prvog maja, nastoji u ostvarenju misije izgradnje Crne Gore kao države socijalne pravde i ličnog blagostanja, a poziva i sve radnike da uzmu učešća u tome.

Bonus video: