Koje su epidemije pogađale Kotor kroz istoriju i kako se ovaj grad sačuvao od koronavirusa

„Sve ukupno je epidemija kolere trajala oko pet ili šest mjeseci, a završila se u novembru, kada su Kotorani uzeli sliku Gospe od zdravlja, prošetali sa njome po gradu i odnijeli je u Crkvu Sv. Tripuna“, saopštio je Marović.
1240 pregleda 0 komentar(a)
Ilko Marović, Foto: AP
Ilko Marović, Foto: AP

Aktivista i dugogodišnji sekretar opštinskog Crvenog Krsta, Ilko Marović, za Boje jutra je govorio o tome kako su se Kotorani izborili sa koronavirusom i koje su epidemije zabilježene u istoriji ovog grada.

„Kotor je primorski grad i kroz istoriju su se pojavljivale brojne epidemije, naročito u 19. vijeku, pa je tako 1855. godine jedan naš pomorac doveo mornara koji je bolovao od kolere“, kazao je Marović i istakao da se nakon par dana zarazio dio naselja Muo, a na kraju su postojala 33 smrtna slučaja.

Kako je saopštio, doktor koji je dolazio iz Kotora kako bi liječio zaražene, i sam se zarazio i prenio bolest u Kotor, gdje je bilo 221 zaraženi i 66 umrlih.

On prenosi da se bolest dalje prenijala i na Špiljare i Herceg Novi, gdje je umrlo oko desetak ljudi.

„Sve ukupno je epidemija trajala oko pet ili šest mjeseci, a završila se u novembru, kada su Kotorani uzeli sliku Gospe od zdravlja, prošetali sa njome po gradu i odnijeli je u Crkvu Sv. Tripuna“, saopštio je Marović.

Anet Marović je, ispred opštinskog Crvenog krsta, istakla da su Kotorani pokazali solidarnost i u ovoj situaciji, pa tako postoji veliki broj ljudi koji doniraju sredstva i pružaju pomoć građanima.

Kako kažu, malo će se sačekati sa sezonom ove godine, ali Kotor je tu sa svim svojim manifestacijama i specijalitetima!

Bonus video: