Zarade vatrogasaca u nesrazmjeri sa opasnostima posla, Andrijevica bez noćnih dežurstava...

„Svako ko se odluči na ovaj poziv je svjestan opasnosti koje on nosi, a osnovni cilj posla jeste spašavanje ljudskih života, pa spram nečeg takvog ne možemo mjeriti zaradu“, istakao je Blečić.
1193 pregleda 0 komentar(a)
Šavnički vatrogasci na terenu, Foto: Privatna arhiva
Šavnički vatrogasci na terenu, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 04.05.2020. 11:52h

Povodom Međunarodnog dana vatrogasaca, u Bojama jutra je gostovao Zdravko Blečić, ispred strukovnog Sindikata vatrogasaca, koji je govorio o zaradama i uslovima u kojima rade vatrogasci.

„Osjećanja su pomiješana, dok ima pozitivnih primjera poput Šavnika, ima i negativnih, od kojih bi izdvojio Andrijevicu koja, usljed nedostatka sredstava, nema dežurstva vatrogasaca tokom noći“, saopštava Blečić i dodaje da ova situacija predstavlja veliki problem za očuvanje sigurnosti u toj opštini.

Kako kaže, negativni primjeri se odnose i na poštovanje nadležnosti vatrogasaca pa su tako u Baru i Podgorici zabilježeni slučajevi u kojima su vatrogascima izdata naređenja da obave radnje van svoje nadležnosti, što su oni, kako napominje Blečić, odbili da učine.

Blečić objašnjava da su ovi problemi proistekli iz nepoznavanja pravnih propisa, nesavjesnog kršenja pravnih propisa, a u nekim slučajevima, kako ističe, i nedostatka pravnih propisa.

„Svako ko se odluči na ovaj poziv je svjestan opasnosti koje on nosi, a osnovni cilj posla jeste spašavanje ljudskih života, pa spram nečeg takvog ne možemo mjeriti zaradu“, dodaje Blečić i ističe da ona svakako nije na onom nivou koji vatrogasci očekuju.

On objašnjava da vatrogasci uživaju povlasticu beneficiranog staža, a izdvaja i pozitivan primjer Podgorice, gdje su vatrogasci, kako kaže, osigurani u većem procentu nego što je to slučaj sa ostalim službenicima.

„Naš zadatak tokom borbe sa koronavirusom se odnosio i na dezinfekciju javnih površina i zgrada i tu smo se trudili da damo doprinos, a u susret ljetnjoj sezoni preporučujem građanima da se pridržavaju preventivnih mjera za sprečavanje nastanka požara“, zaključio je Blečić i čestitao svojim kolegama Dan vatrogasaca.

Bonus video: