Joksimović: Situacija povoljnija, lična odgovornost sada igra najvažniju ulogu...

Kako kaže epidemiolog, usljed nedostatka vakcine, građanima preostaje da se pridržavaju svih mjera održavanja fizičke distance, nošenja maski i rukavica.
3879 pregleda 1 komentar(a)
dr Milko Joksimović, Foto: AP
dr Milko Joksimović, Foto: AP
Ažurirano: 04.05.2020. 10:40h

Doktor Milko Joksimović, epidemiolog Instituta za javno zdravlje Crne Gore, za Boje jutra je govorio o cjelokupnoj situaciji u borbi sa koronavirusom, ublažavanju mjera i atmosferi lične odgovornosti koja predstoji.

„Ne bih mogao reći da je opasnost u potpunosti prošla, ali da je značajno povoljnija – svakako, možemo reći da se lakše diše“, saopštio je Joksimović.

On ističe da je lična odgovornost bila najvažnija u borbi protiv koronavirusa, iako su mjere bile restriktivne.

„Lična odgovornost je bila dominantan faktor u periodu kad su mjere bile najrestriktivnije, a sada igra još veću ulogu, budući da su mjere ublažene“, dodaje Joksimović.

Kako kaže, usljed nedostatka vakcine, građanima preostaje da se pridržavaju svih mjera održavanja fizičke distance, nošenja maski i rukavica.

„Nošenje maski u zatvorenim prostorima, poput tržnih centara i drugih mjesta na kojima se ljudi okupljaju u velikom broju, značajno je iz više razloga, jer nas štiti od kontaminirane zone naših ruku, ali i kontakta sa drugima ljudima“, prenosi Joksimović i dodaje da se najprije preporučuje nošenje medicinskih maski.

On objašnjava da uporedni podaci iz regiona pokazuju da je Crna Gora sprovela veliki broj testiranja.

„Kada je u pitanju šire testiranje građana, ideja jeste da se ono sprovede među građanima koji su bili najizloženiji, poput onih koji su radili sa klijentima“, dodaje epidemiolog i ističe da je cilj testiranja procjena stvarne bezbjednosti trenutne situacije.

On ističe da nije riječ o serološkim testovima, koji mogu pokazati da li je neka osoba već preboljela koronavirus, zbog čega se rezultati takvog testiranja ne bi mogli uzeti kao potpuno reprezentativni.

„ Za sada nemamo dokaze o mogućnosti širenja koronavirusa u morskoj vodi, a prema dosadašnjem iskustvu znamo da je veliki broj virusa osjetljiv na morsku vodu, pa očekujem da će i u ovoj situaciji to biti slučaj i da neće predstavljati rizik za prenos virusa“, saopštava epidemiolog.

Kako dodaje, mogućnost održavanja koncerata i ljetnjih manifestacija još uvijek djeluje daleko, a zavisi od razvoja epidemiološke situacije.

„Otvaranje granica je mjera koja će se povući posljednja, a ponajmanje zavisi od Crne Gore, već od zemalja regiona, rano je govoriti kada će to tačno biti“, saopštava Joksimović.

On ističe da se drugi talas koronavirusa može očekivati u periodu jeseni, ali da se ne isključuje ni period ljeta, jer zavisi od razvoja situacije u svjetskim žarištima zaraze.

„Primjer Tuzi treba isticati kao jako pozitivan, jer sam svjedok da su građani zaista poštovali mjere koje su propisane", dodaje epidemiolog.

Joksimović savjetuje građane da mjere ne posmatraju neozbiljno i da ih poštuju, jer opasnost nije u potpunosti prošla, pa je važno održati sigurnost zajednice, kako bi se situacija što prije u potpunosti prebrodila.

Bonus video: