Nrekić predstavio program ekonomskih mjera Opštine Ulcinj za podršku građanima i privrednicima

Plaćanje računa za vodu odgođeno je na 60 dana, dok je godišnja cijena parking karte umanjena za 20 odsto, kao i dnevna turistička karta
1922 pregleda 0 komentar(a)

Predsjednik opštine Ulcinj Ljoro Nrekić predstavio je program ekonomskih mjera Opštine za podršku građanima i privrednicima zbog korona-krize. Poreske obaveze su odgođene, neke takse oproštene, a opštinskim funkcionerima smanjene plate u ova dva mjeseca za trećinu.

Set stimulativnih mjera za građane i privredu, predviđa, između ostalog: odloženo plaćanje poreza na nepokretnosti na dvije rate do kraja godine te odlaganje plaćanja prireza na dohodak na 90 dana. Nakon epidemije koronavirusa, uslijediće i rebalans budžeta.

"Oslobađaju se naplate lokalnih komunalnih taksi za korišćenje javnih površina ljetnjih bašti, zatvorene baste, drugi pokretni objekti, taksi stajalista, trotari i ostale javne površine, za mjesece april, maj, jun 2020. godinu za sva pravna lica i preduzetnike koja nijesu koristili javnu površinu zbog naredbi NKT-a. Oslobađaju se uplate za taksi licencu za 2020. godinu za sva taksi udruženja i za iste će se odlagati obaveza iz Uredbe o taksi prevozu o prefarbanju vozila u žutu boju. Oslobađaju se svi obveznici poreza na poljoprivredno zemljište fakturisanja poreza za poljoprivredna zemljista za 2020. godinu", rekao je predsjednik Opštine Ulcinj, Ljoro Nrekić.

Plaćanje računa za vodu odgođeno je na 60 dana, dok je godišnja cijena parking karte umanjena za 20 odsto, kao i dnevna turistička karta. Nrekić je kazao da je uvažio predloge odborničkih klubova, ali da građane i privrednke nije mogao potpuno osloboditi plaćanja poreza.

"Da smo oslobodili 40 posto plaćanja poreza na nepokretnosti, da smo mi oslobodili sve, od čega Opština da živi. Onda bi se stvorila jedna nova socijala, koja se zove Opština Ulcinj", kazao je Nrekić.

Nrekić je preporučio i Morskom dobru umanjenje zakupa svim njihovim korisnicima. Ukinuo je prekovremene sate , naknade za rad u komisijama i službena putovanja dok traju mjere NKT-a. Smanjene su i plate za 30 odsto funkcionerima, direktorima javnih preduzeca i članovima upravnih odbora za maj i jun.

Bonus video: