Unija pomoraca: Stvari su se pokrenule sa mrtve tačke, definisati proceduru testiranja pomoraca

Kako kaže, mnogi brodari zahtijevaju rezultate testiranja kao uslov za rad, a pomorci ne mogu odgovoriti na zahtjeve za plovidbu, usljed neizvjesnosti situacije i nemogućnosti testiranja.
4513 pregleda 3 komentar(a)
Brod, Foto: Siniša Luković
Brod, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 06.05.2020. 09:43h

Neđeljko Radulović iz Unije pomoraca Crne Gore za Boje jutra je govorio o postupku prijavljivanja crnogorskih pomoraca za rad na brodovima i sa kojim problemima se susrijeću.

„Posljednjih dana su se stvari pokrenule sa mrtve tačke u pogledu ukrcaja naših pomoraca, ali nažalost, još uvijek nije definisana procedura testiranja pomoraca na koronavirus, dok na primjer, pomorci u Hrvatskoj imaju tu mogućnost“, saopštava Radulović.

Kako kaže, mnogi brodari zahtijevaju rezultate testiranja kao uslov za rad, a pomorci ne mogu odgovoriti na zahtjeve za plovidbu, usljed neizvjesnosti situacije i nemogućnosti testiranja.

„Pomorci moraju imati poziv na brod u pismenoj formi, važeću avionsku kartu, lična pomorska dokumenta, uvjerenje o prelasku granične linije, dozvole za kretanje koridorom i transfer do mjesta ukrcaja, zaštitna sredstva i relevantne kontakte, a moraju biti spremni i da prespavaju na nekom od aerodroma“, objašnjava Radulović.

Komentarišući nedavna dešavanja na brodu „Budva“ i sveopuštu situaciju spriječenosti crnogorskih pomoraca da se jave za rad na brodovima, usljed epidemije koronavirusa, Radulović je istakao da će dugoročno ova dešavanja imati velike posljedice na rad i traženost crnogorskih pomoraca.

„Cijela situacija će jako loše uticati na ugled crnogorskih pomoraca, a ja se nadam da ćemo uskoro imati i sudske presude, koje će regulisati ponašanje nesavjesnih pojedinaca koji kvare ugled Crne Gore kao pomorske zemlje“, napominje on.

On objašnjava da pomorci imaju potrebu da propisi budu objedinjeni, kako ne bi imali problema prilikom ukrcaja i prijavljivanja na brod, pa je tako, kako kaže, najbolje implementirati sve evropske uslove i propise.

„Jedino tako će naša zemlja izgledati kao ozbiljna pomorska zemlja“, zaključuje Radulović.

Bonus video: