POMOĆNIK MINISTRA PROSVJETE ZA BOJE JUTRA

Tomić: Upis u srednje škole oko 20. juna, dežurni vrtići, nadamo se od sredine juna

„Upis u srednje škole počeće oko 20. juna, a upis će se po prvi put vršiti elektronskim putem“, kazao je Tomić.
5863 pregleda 1 komentar(a)
Veljko Tomić, Foto: AP
Veljko Tomić, Foto: AP
Ažurirano: 06.05.2020. 09:51h

Veljko Tomić, pomoćnik ministra prosvjete Crne Gore, za Boje jutra je govorio o upisu u srednje škole i radu dežurnih vrtića.

„Ministarstvo prosvjete je reagovalo na vrijeme u situaciji sa koronavirusom, a konkurs za upis je u završnoj fazi, u komunikaciji samo sa Zavodom za zapošljavanje, srednjim školama i lokalnim zajednicama“, saopštio je Tomić.

On je istakao da će ove godine biti dostupno 8600 upisnih mjesta, kako bi svi osnovci imali široke mogućnosti u izboru srednje škole.

„Upis u srednje škole počeće oko 20. juna, a upis će se po prvi put vršiti elektronskim putem“, kazao je Tomić.

Kako je kazao, Ministarstvo prosvjete je izašlo u susret zahtjevima srednjoškolaca u pogledu organizovanja maturskih ispita, pa se tako gradivo sa četvrtog klasifikacionog perioda neće naći među ispitnim pitanjima.

„Mi smo u neprekidnoj komunikaciji sa srednjim školama, u okviru kojih funkcionišu učenički parlamenti, a tu je i krovna organizacija srednjoškolaca „Unija srednjoškolaca“, te zajedničkim radom nastojimo da što bolje sprovedemo obaveze u pogledu završavanja tekuće godine i organizovanja eksterne mature“, dodao je on.

Tomić ističe da će Ministarstvo prosvjete pratiti razvoj epidemiološke situacije i konsultovati Institut za javno zdravlje u pogledu sprovođenja mjera koje su neophodne kako bi se organizacija maturskih ispita sprovela na bezbjedan način.

„Sprovođenje online učenja i nastave putem platforme „Uči doma“ se pokazalo vrlo važnim za crnogorsko obrazovanje u ovom periodu i moram iskazati zahvalnost nastavnicima i učenicima“, kazao je Tomić i napomenuo da će početak nove školske godine u septembru biti prilika da nastavnici obnove pojedine djelove gradiva sa đacima.

On je dodao da će se epidemiološka situacija pratiti i u pogledu daljeg planiranja rada vrtića, a kako kaže, postoji mogućnost i nada da će se vrtići otvoriti od sredine juna.

Preporučujemo za Vas