Direktor Urgentnog centra: Naći ćemo način za bezbjedno sprovođenje redovnih pregleda pacijenata

„Uveliko se spremamo da normalizujemo rad na redovnim pregledima, naročito u Polikliničkom centru", saopštio je Abdić.
1218 pregleda 0 komentar(a)
Urgentni centar
Urgentni centar
Ažurirano: 06.05.2020. 10:45h

Kako i kada će se nastaviti sa redovnim pregledima u Kliničkom i Urgentnom centru Crne Gore, ali i kako su se sprovodili pregledi u periodu epidemije koronavirusa, za Boje jutra je govorio direktor Urgentnog centra, doktor Nermin Abdić.

„Urgentni centar je primarno formirao trijažnu ambulantu, gdje su ljekari, nakon sprovedenih pregleda i anketa, vršili procjenu zdravstvenog stanja pacijenata i prisustvo simptoma koronavirusa, nakon čega su pacijenti kod kojih su primijećeni simptoni dalje transportovani na sprovođenje testiranja“, saopštio je Abdić.

Kako je kazao, Urgentni centar na nivou godine vrši oko 80 hiljada pregleda, a prosječan broj pregleda na dnevnom nivou je, od početka epidemije, iznosio oko 57 pacijenata.

„Urgentni centar smo podijelili na dva bloka, kako bismo spriječili širenje koronavirusa, ali i omogućili održavanje redovnog toka pregleda hroničnih i drugih pacijenata“, dodao je on.

Ističe da su medicinski radnici pokazali visok nivo profesionalnosti i posvećenosti u najtežim okolnostima, zbog čega im duguje zahvalnost.

„Uveliko se spremamo da normalizujemo rad na redovnim pregledima, naročito u Polikliničkom centru, pa ćemo naći modalitet da preglede organizujemo na način koji će zadovoljiti uslove bezbjednosti i poštovanja mjera“, saopštio je doktor Abdić.

Kako je napomenuo, prioritet će imati teži pacijenti.

„Situacija se normalizuje, ali epidemija nije prošla, koronavirus je još uvijek prisutan, pa svi moramo biti jako oprezni i poštovati sve preporuka kolega epidemiologa“, zaključuje Abdić.

Bonus video: