POLITIČKA SCENA NAKON EPIDEMIJE KORONAVIRUSA

Vujović: Vladajuća koalicija osnažena, opozicija izgubila dosta prilika za poboljšanje uslova izbornog procesa

Vujović ističe da je Vlada Crne Gore u ovom periodu bila lišena brojnih napada opozicije iz prethodnog perioda, naročito u pogledu litija protiv održavanja na snazi Zakona o slobodi vjeroispovijesti.
1056 pregleda 0 komentar(a)
Zlatko Vujović za Boje jutra, Foto: AP
Zlatko Vujović za Boje jutra, Foto: AP

Kakva je politička scena u Crnoj Gori u periodu epidemije koronavirusa i kakav će biti njen dalji razvoj, u Bojama jutra je govorio politički analitičar, Zlatko Vujović.

„Djeluje kao da su svi politički akteri uzeli predah pred oluju i vruće ljeto koje nas očekuje, situacija sa koronavirusom je napravila prostor za predah, ali se već sada vraćamo na aktuelne teme“, kazao je Vujović.

Kako je saopštio, predizborna kampanja je već krenula, a kriza povodom koronavirusa je bila prilika za test Vlade, ali i za opoziciju da „lovi greške Vlade“ bez velike odgovornosti na strani same opozicije.

„Crna Gora je, poredeći sa zemljama regiona, odlično prošla u pogledu bezbjednosne situacije i institucije su odradile dosta dobar posao, ali se postavlja pitanje da li je trenutna situacija pružila prostor za zloupotrebe državnih resursa“, dodaje Vujović i napominje da se pita da li će subvencije za pomoć građanima u ovoj situaciji biti korišćene u političke svrhe.

On ističe da je Vlada Crne Gore u ovom periodu bila lišena brojnih napada opozicije iz prethodnog perioda, naročito u pogledu održavanja litija protiv održavanja na snazi Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

„Sve će to uticati da vladajuća koalicija ima poboljšanu poziciju u odnosu na opoziciju koja je izgubila energiju koju je Srpska pravoslavna crkva ulila u opoziciono biračko tijelo“, kazao je Vujović.

Kako je istakao, ne može se očekivati odlaganje održavanja izbora, budući da nema razloga za proglašenje vanrednog stanja, što je uslov da bi se izbori odložili.

„Ja mislim da će DPS na jesen raspisati izbore, to je i u njihovom interesu i u interesu epidemiološke situacije, a imaju vremenski prozor koji mogu iskoristiti kako bi uradili nešto sa turističkom sezonom, što bi omogućilo da se sa povećanim optimizmom uđe u izborne procese“, saopštio je on, dodajući da i opoziciji odgovara odlaganje izbora, kako bi se konsolidovala.

Vujović ističe da ne vidi uvjerenje kod opozicije da mogu pobijediti vladajuću koaliciju na predstojećim izborima.

„Da je tako, postojala bi energija i optimizam kod opozicije, bili bi spremni na kompromise, dok mi zapravo imamo napade i raskol među opozicijom“, dodaje.

Kako kaže, subvencije za političke partije su ogromne, a za narednu godinu se predviđa da će za političke partije biti izdvojeno oko osam miliona eura.

„Opozicija će se boriti za dio tog kolača, budući da dijele biračko tijelo, iako će postojati borba vlast-opozicija, mislim da će uslijediti i borba među samom opozicijom“, saopštava Vujović.

On napominje da će nezaposlenost biti jedan od najvećih problema nakon epidemije koronavirusa, a očekuje da će građani biti motivisani da obezbijede prihode za narednu zimu.

„Pretpostavljam da će se DPS fokusirati na pružanje socijalne pomoći ugroženim kategorijama, ali je veliki problem što u budžetu nema dovoljno sredstava za to“, ističe Vujović.

Kako je kazao, ocjena da je Crna Gora prije „hibridna“ nego demokratka država je lako loša poruka za sve međunarodne aktere i partnere.

„Crna Gora je prema klasifikaciji pala u hibridne države, što znači da nas više ne smatraju demokratskom zemljom, a to će jako loše uticati na naše međunarodne partnere, naročito na one u Evropskoj uniji, budući da pretendujemo na članstvo i to u kratkom periodu“, ocjenjuje on. 

„Opozicija treba da iskoristi svaku priliku da pritisne DPS za poboljšanje izbornih uslova, ne treba odustajati od takvih prilika zbog različitih taktiziranja“, zaključio je Vujović.