Kakav će biti odgovor države na novi zahtjev kineske kompanije CRBC

Iz Ministarstva saobraćaja danas nisu željeli da govore o ovom zahtjevu, dok nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović kaže da kineski partner radi ono što je u njegovom interesu
11528 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 06.05.2020. 21:37h

Tešku ekonomsku situaciju dodatno bi mogao zakomplikovati novi zahtjev kineske kompanije CRBC - da im treba još vremena i još novca za prvu dionicu autoputa.

Direktor poslovne jedinice za upravljanje projektom izgradnje autoputa, Goran Vujović, kazao je Javnom servisu da se "kineski izvođač već obratio sa zahtjevom za produženje roka i dodatnim plaćanjima po njihovim razlozima, za koje oni smatraju da su cjelishodni". Ne precizirajući o kojoj sumi je riječ, dodao je da će nadležni procijeniti opravdanost tog zahtjeva.

Iz Ministarstva saobraćaja danas nisu željeli da govore o ovom zahtjevu dok nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović kaže da kineski partner radi ono što je u njegovom interesu.

"On neće odustati od zacrtanog profita u ovom poslu i insistiraće da ne izgubi ni jedan jedini cent. Sada je na Vladi da odgovori u mjeri u kojoj to bude mogla kineskom partneru, ono što je izvjesno jeste da će nam problem odlaganja roka za završetak auto puta svakako uvećati cijenu auto puta", kaže Damjanović.

Iz MANS-a poručuju da je mnogo toga do sada bilo pod velom tajne, pa su nastali dodatni troškovi koji se mjere desetinama miliona eura, a imali smo i zaboravljenu petlju Smokovac. Niko od naših zvaničnika nije snosio odgovornost zbog toga.

"Ono što je posebno problematično jeste koliko zapravo novca će Kinezi tražiti i po kom osnovu i ko će jednostavno donijeti odluku o tome. Ono što je do sada bila praksa jeste da sva dodatna plaćanja koja smo imali, mi smo tek znali za njih i za njihove iznose nakon što je bio završen posao. Ovdje je ključno pitanje ko će u Vladi staviti taj potpis, staviti pečat", ističe Milovac.

Rok za završetak prve dionice prvo je bio produžen do septembra ove godine, pa se sada pominje ljeto naredne. Najnovije razloge Kineza za kašnjenje - da nisu mogli da obezbijede radnike zbog pandemije, te da im vremenske prilike nisu dozvoljavale rad, u MANS-u ne prihvataju.

"Javnost nema elementarne informacije šta se desilo sa prvim produženjem, koji su bili ključni razlozi i ko je trebalo da plati penale. A sada nam se već pokušava spakovati još jedno produženje koje će platiti ne Vlada, već građani iz budžeta", navodi Milovac.

U ekološkom pokretu "Ozon" smatraju skandaloznim zahtjeve kompanije CRBC i poručuju da su neutemeljeni, naročito jer su se za sve vrijeme epidemije izvodili građevinski radovi. A prve rata za otplatu autoputa, nakon grejs perioda, stiže već naredne godine.

"Ova najava sa kineske strane nam ukazuje da ćemo imati i prolongiranje svega onoga što je trebalo da slijedi poslije toga, a to je projektovanje ostalih dionica i faktički završetak auto puta koji nažalost, ovom dinamikom ne možemo očekivati ni za desetak godina", kazao je Damjanović.

Iz MANS-a na kraju poručuju da je najgore što bi moglo da se desi - da radovi stanu i da autoput ostane nezavršen, kao omča o vratu Crne Gore, što po mišljenju mnogih, već jeste.

Bonus video: