Uljarević: Crna Gora nije preko noći izgubila status demokratske države u izvještaju Fridom hausa

„Te se ocjene niti dobijaju lako, niti se popravljaju lako, Crna Gora nije preko noći stigla do ovakve ocjene“, napominje ona.
2203 pregleda 4 komentar(a)
Daliborka Uljarević za Boje jutra, Foto: Boris Pejović
Daliborka Uljarević za Boje jutra, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 07.05.2020. 09:42h

Daliborka Uljarević, direktorica Centra za građansko obrazovanje, u Bojama jutra je govorila o ocjeni Fridom hausa, koji u svom posljednjem izvještaju Crnu Goru nije svrstao u demokratske zemlje.

„Ovo nije prvi izvještaj koji govori o stanju demokratije u Crnoj Gori, nedavno smo imali izvještaj Stejt Departmenta, a koji je bio još i eksplicitniji i rigorozniji od izvještaja Fridom hausa, zatim izvještaj i Reportera bez granica, a sad je tu i izvještaj Fridom hausa, koji nam definitivno potvrđuje probleme Crne Gore“, saopštila je Uljarević.

Kako je kazala, Fridom haus ima više izvještala različite tematike, koji uglavnom izlaze jednom godišnje, bave se vladavinom prava, problemima korupcije, demokratije i ljudskih prava, ali i položajem medija.

„Te se ocjene niti dobijaju lako, niti se popravljaju lako, Crna Gora nije preko noći stigla do ovakve ocjene“, napominje ona.

„Bila sam u prilici da od visokim državnika vlasti čujem da su ove analize upitne, dakle, svaka analiza koja je kritički nastrojena je upitna, umjesto da nas natjera da se zapitamo da li postoji neki problem kod nas i šta treba da uradimo“, kazala je Uljarević.

Ona je dodala da je Centar za građansko obrazovanje nedavno objavio izvještaj koji ocjenjuje stanje ljudskih prava u Crnoj Gori za prvih šest sedmica epidemije koronavirusa, a koji pokazuje ograničavanje velikog broja osnovnih ljudskih sloboda i povredu ljudskih prava.

„Imamo situaciju da je Sreten Radonjić, nekadašnji direktor Agencije za sprečavanje korupcije, sada na čelu Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama, koja je i dala saglasnost za objavljivanje spiska lica koji imaju simptome koronavirusa i nalaze se u karantinu, a među kojima ima i maloljetnjih lica“, kazala je direktorica CGO-a.

Kako ističe, brojni su pokazatelji kontrole protoka informacija i različitih tumačenja izvještaja koji stanje u Crnoj Gori posmatraju kritički, a to, kako dodaje, ne bi smio biti slučaj ukoliko želimo da imamo demokratske institucije.

Ona je istakla da će Centar za građansko obrazovanje nastaviti da se bavi pitanjima demokratizacije i poboljšanja stanja ljudskih prava u Crnoj Gori, ali i brojnim izvještajima o položaju medijskih aktera i o radu Vlade Crne Gore.

Bonus video: