"Roditelji su ostavljeni na cjedilu, što prije zauzeti jedinstven stav o korišćenju prava na plaćeno odsustvo radi brige o djetetu"

Stav Ministarstva rada i socijalnog staranja, koje smatra da se pravo na plaćeno odsustvo i pravo na godišnji odmor ne mogu zamijeniti, suprotan je ranije iznijetom stavu Inspekcije rada.
912 pregleda 0 komentar(a)
Roditelji, Foto: Shutterstock, Shutterstock
Roditelji, Foto: Shutterstock, Shutterstock
Ažurirano: 07.05.2020. 10:13h

Šta da rade brojni roditelji djece mlađe od 11 godina kojima poslodavci traže da se vrate na posao, da li poslodavci krše propise tražeći od zaposlenih da plaćeno odsustvo zamjenjuju godišnjim odmorom i kako su roditelji podnijeli izolaciju, za Boje jutra su govorili Kristina Mihajlović, ispred Udruženja roditelja i Nikola Samardžić, advokat.

„U posljednih sedam do deset dana smo imali pozive roditelja na svakih pet minuta, koje je interesovalo da li im poslodavac plaćeno odsustvo zarad brige o djetetu može posmatrati kao godišnji odmor, a saznali smo i da je veliki broj poslodavaca to već sproveo“, kazala je Mihajlović.

Kako kaže, bilo je poziva roditelja koji rade i u privatnom, ali i u državnom sektoru.

„Sama mjera podrazumijeva da roditelji imaju pravo na korišćenje svog prava na plaćeno odsustvo u situacijama kada ispunjavaju uslove i tu nema govora o korišćenju godišnjeg odmora, umjesto plaćenog odsustva“, saopštio je Samardžić i napomenuo da Zakon o radu štiti interese zaposlenog.

On je napomenuo da treba pogledati i interne akte poslodavca i provjeriti da li postoji neke odbredbe ili odluke koje tretiraju ovo pitanje.

„Veliki je broj roditelja koji nijesu uspjeli ili su imali probleme da ostvare ovo pravo, budući da su njihovi ugovori bili na određeno vrijeme, pa su poslodavci imali slobodu da odaberu da li uopšte žele da im produže radni odnos“, dodala je Mihajlović i napomenula da roditelji često nijesu u situaciji da biraju.

Kako je istakla, stav Ministarstva rada i socijalnog staranja, koje smatra da se pravo na plaćeno odsustvo i pravo na godišnji odmor ne mogu zamijeniti, suprotan je ranije iznijetom stavu Inspekcije rada.

Advokat Samardžić je saopšio da je i poslodavac dužan da se prilagodi situaciji i brine o interesima zaposlenih, budući da će odnos poslodavca i zaposlenog biti naročito važan i nakon epidemije.

„Još uvijek ne postoji jedinstven zaključak instituacija u oblasti rada, ali na osnovu zakonskih odredbi, očekujem da će Inspekcija rada korigovati svoj stav i prilagoditi ga stavu Ministarstva rada“, kazao je on.

Mihajlovoć napominje da je važno biti efikasan i donijeti odluku što prije, jer se roditelji nalaze u problemu i ne znaju kako da se snađu u trenutnoj situaciji.

„Trenutno ne znamo šta se dešava sa vrtićima, da li će raditi za vrijeme ljeta ili ne, pa roditelji ne znaju kako će koristiti godišnji odmor, ako su ga već iskoristili, ostavljeni su na cjedilu“, zaključuje Mihajlović.

Bonus video: