Keković: Institucije da zaštite interese porodice i zadrže neradnu nedjelju

Kako je kazao Keković, pravo zaposlenog na neradnu nedjelju ne ugrožava pravo poslodavaca na preduzetništvo, budući da zaposleni ima pravo na humane uslove rada i ograničeno radno vrijeme.
1891 pregleda 19 komentar(a)
Srđa Keković, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović
Srđa Keković, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović
Ažurirano: 07.05.2020. 10:22h

Ministartsvo ekonomije razmatra ukidanje neradne nedjelje. Može li ona uticati na visinu prihoda u trgovinama i šta je sa pravima radnika koji su među prvima na udaru pandemije, u Bojama jutra je govorio Srđa Keković, ispred Unije slobodnih sindikata Crne Gore.

„Krajnje je nekorektno koristiti ovu vanrednu situaciju za vraćanje na neke stare pozicije i ukidanje neradne nedjelje“, kazao je Keković.

On napominje da je zaposlenima u trgovinama prvima skraćeno radno vrijeme, a zatim prvima i produženo, te da su oni bili i najviše izloženi riziku od zaraze koronavirusom, budući da su bili u stalnom kontaktu sa klijentima.

„Ponovo napominjemo da Ministarstvo ekonomije ne bi trebalo ni da razmatra ovu ideju, budući da su zaposleni u trgovinama najizloženiji rizicima, prava im se najmanje poštuju, imaju male plate i ne ostvaruju u dovoljnoj mjeri pravo na slobodne dane“, napominje Keković.

Kako je kazao, pravo zaposlenog na neradnu nedjelju ne ugrožava pravo poslodavaca na preduzetništvo, budući da zaposleni ima pravo na humane uslove rada i ograničeno radno vrijeme.

„Pravo na neradnu nedjelju je već načelno postojalo u Zakonu o radu, ali nije bilo prepoznato prije nego smo na to velikim naporima ukazali i izborili se za neradnu nedjelju makar za one zaposlene u trgovinama“, dodao je Keković.

On ističe da je samo zadovoljan radnik i produktivan radnik.

Vesna Simović Zvicer, profesorica radnog prava na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore, istakla je da su, prilikom razmatranja prava zaposlenog na sedmični odmor u izradi novog Zakona, imali u vidu direktivu Evropske unije koja ne ukazuje na to da se sedmični odmor mora koristiti nedjeljom.

„Ipak, mi smo u Zakonu o radu zadržali odredbu da se ovaj odmor koristi nedjeljom, uzevši u obzir specifičnosti našeg podneblja i tradiciju rada“, saopštila je Simović Zvicer.

„Meni je drago zbog zaposlenih u trgovinama, koji nemaju ni granski kolektivni ugovor, ali nedjelja nije dovoljna, mora se obezbijediti još jedan dan“, napomenula je ona.

Kako je istakla, kroz socijalni dijalog treba urediti pitanja koje se odnose na odmore i radno vrijeme, ali ne treba zaboraviti ni na potrebe procesa rada.

„U tim situacijama, kada poslodavac ima potrebu za rad nedjeljom, on zaposlenom mora obezbijediti odmor nekog drugog dana u sedmici i to u trajanju od 36 sati“, objašnjava Simović Zvicer.

„Tačno je da je nedjelja tradicija u Crnoj Gori, ali je ona tradicija i u drugim djelovima Evrope i svijeta“, istakao je Keković i napomenuo da je prethodni period pokazao da su se ekonomski efekti nedjelje prenijeli na druge dane u sedmici.

Kako kaže, poražavajuća je situacija da svi znaju nekoga ko radi u trgovinama i nema pravo na korišćenje prazničnih dana ili mu se ne poštuje pravo na slobodne dane.

„Razumijem da je Ministarstvo moralo staviti ovu inicijativu na razmatranje, ali apelujem na njih da ne ukidaju neradnu sedmicu i da zaštite interese porodice kao osnovne jedinice društva“, zaključuje Keković.

Bonus video: