Mijanović Markuš: Roboti će zamijeniti ljude na opasnim poslovima, uloga čovjeka na nekim pozicijama nezamjenjiva

„Roboti će zamijeniti ljude na nekim vrstama poslova, uglavnom onima koji su opasni za ljude, kao što je traženje mina, ili na monotonim i ponavljajućim poslovima u oblasti industrije“, saopštila je profesorica.
947 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.05.2020. 10:29h

Roboti se u Južnoj Koreji koriste za mjerenje temperature i distribuciju sredstava za dezinfekciju ruku. Lanci brze hrane poput Mekdonaldsa testirali su robote kao kuvare i konobare. Na američkim aerodromima čiste i dezinfikuju podove, dok u Tokiju roboti brinu o oboljelim pacijentima koji su smješteni u hotele namijenjene za karantin.

Koliko su realne procjene da će roboti uskoro zamijeniti ljude na mnogim radnim mjestima i da li je virus korona možda ubrzao taj proces, za Boje jutra je govorila Marina Mijanović Markuš, profesorica na Mašinskom fakultetu Univerziteta Crne Gore.

„Roboti će zamijeniti ljude na nekim vrstama poslova, uglavnom onima koji su opasni za ljude, kao što je traženje mina, ili na monotonim i ponavljajućim poslovima u oblasti industrije“, saopštila je profesorica.

Mijanović Markuš ističe da krizne situacije, poput epidemije koronavirusa, ubrzavaju razvoj i napredak nauke.

„Tako se i u trenutnoj situaciji u nekim zdravstvenim ustanovama u svijetu koriste roboti za održavanje higijene ili obavljanje određenih radnji, kako bi se zaštitili medicinski radnici“, kazala je ona.

Kako je kazala, u Kaliforniji se roboti koriste za dezinfekciju soba, zatim za sprovođenje servisnih aktivnosti, dodavanje hrane i medicinskih sredstava.

„Ipak, postoje mnogi poslovi na kojima roboti jednostavno ne mogu zamijeniti ljude, usljed prirode posla i okolnosti rada, ali postoji opasnost za neke uslužne djelatnosti“, napominje Mijanović Markuš.

Ona vjeruje da je više riječ o naučnom izazovu, nego li o stvarnoj koristi rada robota na nekim vrstama poslova.

„Sva savremena tehnika, uključujući i savremene robote, zavisiće od razvoja softvera, kompjutera i mašinskog znanja, pa je potrebno objediniti ova znanja u zajedničkom radu na razvoju robotike“, kazala je Mijanović Markuš.

Kako je dodala, studenti su pokazali interesovanje za učenje i razvoj mehatronike, međutim, ističe da se nešto izgubilo u procesu racionalizacije sprovođenja nastave iz ovog predmeta, pa je tako došlo do ukidanja izučavanja mehatronike na osnovim studijama Mašinskog fakulteta.

„Ja se nadam da će se njen značaj ponovo prepoznati i da će se mehatronika vratiti u nastavne planove na osnovnim studijama“, zaključuje profesorica.

Bonus video: