Bojadžić: Smanjenje prihoda opština od 15 do 30 odsto, najviše pogođen sjever

Kako je kazao Bojadžić, vjeruje da će opštine promjene najviše osjetiti kroz male prihode u dijelu prireza poreza na dohodak fizičkih lica, kao i manje naplate poreza na nepokretnosti.
578 pregleda 0 komentar(a)
Refik Bojadžić, Foto: AP
Refik Bojadžić, Foto: AP
Ažurirano: 08.05.2020. 10:17h

Sa kojim izazovima se suočavaju opštine u periodu epidemije i kakve će promjene nastupiti u njihovom radu, za Boje jutra je govorio Refik Bojadžić, generalni sekretar zajednice opština Crne Gore.

„Procjene koje smo radili su pokazale da će epidemija koronavirusa u velikoj mjeri uticati na budžet opština, pa će se tako njihovi prihodi smanjiti od 15 do 30 odsto, u zavisnosti od konkretne opštine“, saopštio je Bojadžić.

Kako je kazao, vjeruje da će opštine promjene najviše osjetiti kroz male prihode u dijelu prireza poreza na dohodak fizičkih lica, kao i manje naplate poreza na nepokretnosti.

„Mislim da će opštine na sjeveru države biti najpogođenije, usljed manjka novca u dijelu sredstava za regulacione fondove, za koji se sredstva uglavnom izdvajaju iz poreza koji se plaćaju na zaradu i nepokretnost“, objašnjava Bojadžić.

On ističe da ova situacija zahtijeva ulazak u nove projekcije i rad na rebalansu budžeta opština, u okviru kojih će sredstva morati biti preusmjerena na segmente koji su važni u trenutnoj situaciji.

„Naša preporuka u ovom periodu nije bila da se vrši smanjenje zarada zaposlenih u opštinama, budući da su one već sada u jednom dijelu skromne, ali će biti smanjenja za sve zarade zaposlenih u kategorijama A i B, a to je uglavnom rukovodeći kadar“, kazao je Bojadžić.

Kako je dodao, opštine su u prethodnom periodu već izvršile određena smanjenja broja zaposlenih, a moguće je da će trenutna situacija dodatno nametnuti potrebu opština da reduciraju administraciju.

„Značajan broj komunalnih preduzeća nam se obratio sa zahtjevom da posredujemo u pomoći prevazilaženja problema komunalne privrede, jer je problem u tome što se naknada za komunalne usluge uračunava u prihod opština, međutim, to još uvijek ne funkcioniše“, objasnio je Bojadžić.

On napominje da su komunalna preduzeća u prethodnom periodu bila naročito angažovana, ali su imali i značajno manji procenat naplate svojih prihoda, što se u krajnjem odražava u teškoj situaciji komunalnih preduzeća.

„Mi smo inicirali rješavanje problema i predložili da se u okviru novog paketa mjera odredi pomoć i za opštine, ali i za komunalna preduzeća, kojima je potrebno odložiti period plaćanja i izmirivanja obaveza“, saopštio je Bojadžić.

Bonus video: