Opozicija smatra da nema uslova za fer i slobodne izbore, ali bojkot nije opcija

Nemaju ni predloge za eventualno neku vrstu zajedničkog djelovanja
3136 pregleda 8 komentar(a)
Detalj sa prethodnih izbora, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Detalj sa prethodnih izbora, Foto: Screenshot/TV Vijesti

U najjačem opozicionom savezu, Demokratskom frontu (DF), vjeruju da bi parlamentarni izbori mogli biti održani već početkom septembra, kada još neće biti toliko vidljivi negativni efekti koje je donijela epidemija koronavirusa.

I u ostatku opozicije ne sumnjaju da će vladajuća koalicija iskoristiti borbu sa epidemijom za predizbornu kampanju, u kako ocjenjuju, malo kada tako nedemokratskom ambijentu.

Bojkot izbora međutim isključuju kao opciju, a nemaju ni predloge za eventualno neku vrstu zajedničkog djelovanja.

Premijer Duško Marković nedavno je poručio da nema ništa od odlaganja izbora čiji je krajnji rok oktobar, pozivajući dio opozicije koja smatra da u ovoj godini nema uslova za njihovo održavanje, da nastave dijalog o izmjenama izbornog zakonodavstva.

U Markovićevom DPS-u međutim ne žele da govore o datumu održavanja izbora, dok u opoziciji ovu premijerovu izjavu tumače kao najavu da ćemo na birališta prije očekivanog termina.

"Sve ovo što radi neustavno i nezakonito formirano NKT, na čelu sa Milutinom Simovićem predstavlja pripreme DPS za raspisivanje izbora i prije oktobra. Pema nekim nezvaničnim režimskim konstrukcijama, ne bi me začudilo da izbori budu rapisani za 6. septembar", istakao je Milan Knežević, jedan od lidera DF.

"Demokratska partija socijalista, sigurno ima namjeru da raspiše izbore, onda kad joj to bude najviše odgovaralo za sprovođenje zloupotreba, jer se uostalom kao i sve ostale balkanske političke kukavice boje od fer izbora, boje od naroda, i boje od ravnopravnih uslova za održavanje izbora", kazao je Momo Koprivica (Demokratska Crna Gora).

"Bilo bi to prvi put u tri decenije, koliko mene sjećenje služi, da DPS bez bilo kavog dogovora sa opozicijom raspiše izbore. I sa ratnim, onim miloševićevim DPS-om smo se nekako dogovarali oko izbornih uslova. Ovo bi bio prvi put da sada ovaj "evropski i evroatlanski DPS", ne želi dogovor oko izbora", kazao je Ivan Vujović (SDP).

Opozicionari su jedinstveni u stavu da je ambijent u kome bi izbori trebalo da budu održani, rijetko kada bio manje demokratski.

Izborno zakonodavstvo nije reformisano, pravosudni sistem je u VD stanju, kao i agencije i tijela koja bi trebalo da se bave izbornim procesom.

Dodatno, DPS, je kako tvrde u opozciji, uspio da pandemiju koronavirusa iskoristi za svoju kampanju.

"To je jedna ogroman institucionalna devijacija koja nam pokazuje gdje se nalazimo, a nalazimo se tamo gdje nam je Fridom haus rekao, ne SDP, nego Fridom haus saopštio, u društvu hibridnih režima", rekao je Vujović.

"Jedina dva zakona koja su predložili skupštini, i Vlada i DPS, se tiču izbornog sistema .Podsjetiću vas, usvojen je zakon o finansiranju političkih subjekata i zakon o loklanoj samoupravi", rekao je Koprivica.

"Oni će se ponašati kao da se ništa ne dešava, ponudiće neka rješenja koja su po njihovoj mjeri, i na kraju će optužiti opoziciju za opstrukciju i mi ćemo imati izbore po starim izbornim pravilima", kazao je Knežević.

Pa iako su jednoglasni da ne postoje uslovi za fer i slobodne izbore, opozicija ih iz ovih ili onih razloga, već sada je jasno, neće bojkotovati.

"Sasvim je izvjesno da DPS neće organizovati izbore na kojima će ona biti sama, mada smo takav slučaj imali u Nikšiću. I sigurno da oni već alternativno razmišljaju o formiranju političkih subjekata u slučaju da se opozicija odluči na bojkot, tako da bi smo tako da bi smo odmah imali jednu altrenativnu DPS opoziciju, koja bi izašla na izbore i dala mu legitimitet", rekao je Knežević.

"Mi smo za bojkot paralamentarnih i svih narednih izbora, sve dok se ne stvore uslovi za održavanje fer i slobodnih izbora. Takođe , da bi bojkot imao smisla, samtramo da je nepohodno takva odluka kompletne parlamentarne opozicije", kazao je Koprivica.

"Mi ne želimo da razmišljamo u kategorijama bojkota u ovom trenutku. Vjerujemo još uvijek u mogućnost dogovora. Na vlastima je odgovornost, za bilo kakav epilog koji može da vodi zemlju u političku i socijalnu nestabilnost, a bojkot bi svakako bio put ka tome", poručio je Vujović.

Osim iz opozicije i od nekih političkih analitičara već su se čule procjene da će DPS izbore tempirati prije oktobra, kada ćemo vjerovatno već početi da osjećamo ekonomsku krizu, kao posljedicu epidemije ali i višedecenijske ekonomske politike koja bi mogla proizvesti rast nezaposlenosti i pad životnog standarda.

Zato vjeruju da najjaća partija koja tri decenije suvereno vlada Crnom Gorom neće čekati nezadovoljstvo birača, već će, možda početak septembra, iskoristiti da na krilima uspjeha u borbi sa COVIDOM19, deseti put uzastopno osvoji vlast.

Bonus video: