Godina od prvostepene presude u slučaju "državni udar": Pravosnažne odluke nema

I dok optuženi lideri Demokratskog fronta (DF) koji su nepravosnažnom presudom osuđeni na po pet godina zatvora, tvrde da imaju neoborive dokaze koji ruše ovaj slučaj, Specijalno državno tužilaštvo to opovrgava
3964 pregleda 3 komentar(a)
Detalj sa suđenja, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Detalj sa suđenja, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Ažurirano: 10.05.2020. 00:36h

Ni nakon godinu od prvostepene, nema pravosnažne odluke u slučaju "državni udar".

Sudije Apelacionog suda Crne Gore nisu još ni zakazale sjednicu na kojoj će žalbeni navodi biti razmatrani, čemu je doprinijelo i odlaganje mnogih suđenja zbog epidemije koronavirusa.

I dok optuženi lideri Demokratskog fronta (DF) koji su nepravosnažnom presudom osuđeni na po pet godina zatvora, tvrde da imaju neoborive dokaze koji ruše ovaj slučaj, Specijalno državno tužilaštvo to opovrgava.

Tačno je godina od kada je u podgoričkom Višem sudu javno saopštena presuda u suđenju, javnosti poznatom kao "državni udar".

Optužene stranke u postupku iskoristile su pravo na žalbu, ali žalbena pisma do danas nijesu razmatrana.

Ne zna se ni kada će.

Sjednica u ovom predmetu još nije zakazana.

To je zvanično saopšteno iz Apelacionog suda Crne Gore.

Tvrde da su pripreme za zakazivanje sjednice u toku,i da bi sigurno išle brže da ogroman broj suđenja nije odložen zbog epidemije koronavirusa.

"U skladu sa mjerama Vrhovnog suda Crne Gore utvrđenim Planom sudova za ublažavanje mjera od 23. aprila 2020. godine, u svim sudovima, rad se nastavlja na radnom mjestu u punom obimu procesa rada, počev od 25.05.2020. godine. Sudija izvjestilac je Seka Piletić", piše u odgovoru Apelacionog suda.

Nije poznato ko će pored sutkinje Piletić još odlučivati o žalbenim navodima, iako je odgovor na to pitanje od predsjednika Apelacionog suda Mušike Dujovića, trazio optuženi u ovom slučaju – jedan od lidera DF-a Milan Knežević.

On podsjeća i da su sudu dostavili dokaz koji navodno ruši čitav slučaj.

"Krunski dokument koji je iz Višeg javnog tužilaštva dostavljen SDT Crne Gore u kojem se jasno konstatuje da je Saša Sinđeliću skladu sa MTN i ZKP Republike Srbije izjavio da je učestvovao u montiranoj aferi protiv lidera DF-a i ostalih optuženih i prvostepeno presuđenih", rekao je Knežević 7. maja.

Počtkom marta specijalni tužioci su negirali ove tvrdnje i otkrili da vode izviđaj protiv više pripadnika Bezbjednosno informativne agencije (BIA) i policajaca iz Prijepolja, Beograda i Niša, zbog sumnje da su ometali istražne radnje u predmetu "državni udar".

Knežević sa druge strane podsjeća da je DF prije nekoliko dana objelodanio i da je kontroverzni svjedok saradnik Sasa Sinđelić poslao pismo sutkinji Suzani Mugoši, čije vijeće je donijelo prvostepenu odluku, te da u pismu, kako tvrde, traži isplatu 35 hiljada eura.

"Niko nas nije demantovao iz Višeg suda što znači da je to istina i očekujemo da Apelacioni sud uvaži sve ovo što smo mi dostavili u tzv. žalbenom postupku", kazao je Knežević 7. maja.

Knežević , kao i njegov kolega iz DF i s optuženičke klupe, Andrija Mandić, u ovom slučaju osuđen je na pet godina zatvora.

Od početka su tvrdili da je u pitanju montirani prices, u kome je 13 osoba optuženo za planiranje više terorističkih akcija na dan parlamentarnih izbora 2016. godine.

Oni su proglašeni krivim i nepravosnazno osuđeni na 69 godina i sedam mjeseci zatvora.

Bonus video: