Opština Mojkovac dijeli sadni materijal i plastenike: Podrška poljoprivrednicima

Nezaposlenu majku troje djece Jadranku Krgović iz Podbišća, koja godinama druguje sa motikom i vrtovima obradovala je ideja mojkovačke Opštine da podijeli sadni materijal
2413 pregleda 1 komentar(a)
Detalj sa jednog imanja, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Detalj sa jednog imanja, Foto: Screenshot/TV Vijesti

U vrijeme epidemije koronavirusa Opština Mojkovac je iz agrobudžeta izdvojila 90 hiljada eura i pomogla sugrađanima kroz program pod nazivom "Sadimo na svoju zemlju da nas naša zemlja hrani".

Time je oko 400 ljudi dobilo sadni materijal , a već sjutra će i plastenike.

Uzorano je više od pet puta od dosadašnjih pet hektara uglavnom livada.

Nezaposlenu majku troje djece Jadranku Krgović iz Podbišća, koja godinama druguje sa motikom i vrtovima obradovala je ideja mojkovačke Opštine da podijeli sadni materijal.

Jedna je od onih koji su se odlučili za plastenik, što, smatra, pravom podrškom za poljoprivrednike.

Jadranka je pobornica zdrave i hrane i vjeruje da ovi plastenici od 50 metara kvadratnih mogu da podmire godišnje potrebe porodice za povrćem.

U Opštinu Mojkovac je pristiglo 400 zahtjeva za dodjelu sadnog materijala za ratarske kulture i plastenike, a program je osmišljen pod sloganom "Sadimo na svoju zemlju da nas naša zemlja hrani".

"Naziv je mjere koja podrazumijeva stopostotno subvencioniranje sadnog materijala za ratarske kulture kao i za nabavku plastenika za proizvodnju povrća u zatvorenom prostoru po sistemu kap po kap", istakao je Ranko Mišnić, predsjednik Opštine Mojkovac.

Prilikom dodjele 170 plastenika kao i 230 kolicina sadnog materijala, Mojkovčanima nije trebala veza ni politika, tvrdi Mišnić.

"Svakom građaninu koji se javio na javni poziv smo izašli u susret", kazao je on.

Rezultati se već mjere brojevima.

"Zasađeno je preko 60 tona kropmira. Dodatno bih naglasio da je zasađeno ili je upripremi 2,2 hektra pod lukom. Neke manje površine su pod boranijom pasuljem, cveklom i šargarepom", rekao je Darko Fuštić, rukovodilac Agrocentar biznisa.

Vrijednost linije iz opštinskog agrobudžeta je 90.000 eura a pod zasadima će se naći oko 30 hektara oranica, umjesto ranijih pet hektara.

Bonus video: