Tržišna inspekcija zabilježila oko 20 nepravilnosti u pridržavanju mjera: Posjetili 800 objekata

„Svi trgovci treba da vode računa da na 10 kvadratnih metara može boraviti samo jedna mušterija, koja mora nositi zaštitnu masku“, napomenula je Đurđić.
4774 pregleda 1 komentar(a)
Detalj, Foto: Boris Pejović
Detalj, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 11.05.2020. 09:56h

Nada Đurđić, glavna tržišna inspektorka, u Bojama jutra je govorila o tome koliko su građani proteklih dana poštovali obavezu nošenja zaštitnih maski u zatvorenom prostoru.

„Naše kontrole su u proteklom periodu u potpunosti usmjerene ka očuvanja zdravlja i kontrole poštovanja mjera, a primijećeno je da trgovci, ali i građani, u velikoj mjeri poštuju ove obaveze“, saopštila je Đurđić i dodala da ipak postoje i oni nesavjesni.

Kako kaže, tržišna inspekcija je proteklih dana posjetila preko 800 objekata, kada je zabilježeno oko dvadesetak nepravilnosti.

„Mi smo redovno opominjali i skretali pažnju na obavezu nošenja maski, ali i sada apelujem na trgovce da njihovi radnici moraju nositi maske i to na propisan način, dakle, ne ispod brade ili na dnu vrata, već onako kako je propisano“, napominje Đurđić.

Ona ističe da je za nepoštovanje ove obaveze propisana krivična odgovornost.

„Svi trgovci treba da vode računa da na 10 kvadratnih metara može boraviti samo jedna mušterija, koja mora nositi zaštitnu masku“, dodala je Đurđić i kazala da tržišna inspekcija posjećuje i pijace, na kojima je takođe zabilježeno poštovanje mjera.

„Mi smo u proteklom periodu primili oko 400 najrazličitijih zahtjeva za reagovanje, a vidimo i da je kod građana prisutno nestrpljenje prilikom čekanja u redovima, zbog čega ih pozivam na razumijevanje i solidarnost“, saopštila je Đurđić.

Kako je kazala, primijećeno je povećanje cijena kod određenih vrsta voća i povrća, poput đumbira, limuna, bijelog luka...

„Pratili smo cijene i proizvoda za higijenu, gdje je došlo do neznatnog povećanja, ali je ono uzrokovano novim nabavkama, koje su došle sa novom osnovnom cijenom“, istakla je Đurđić.

Bonus video: