Ljekari na Infektivnoj klinici radili sa 36 pacijenata oboljelih od koronavirusa, upoznali se sa iskustvima drugih zemalja...

Kako je kazala Nikolić, pacijenti koji su iziskivali hospitalizaciju su uglavnom bili starije životne dobi i imali su ranije bolesti druge vrste.
1067 pregleda 0 komentar(a)
Infektivna klinika, Foto: Savo Prelević, Savo Prelević
Infektivna klinika, Foto: Savo Prelević, Savo Prelević
Ažurirano: 11.05.2020. 09:55h

Gošća Boja jutra, dr Marija Nikolić, infektološkinja Kliničkog centra Crne Gore, koja je u protekla dva mjeseca bila na prvoj linije borbe protiv Kovida-19, prenijela je sa čime su se suočavali doktori u proteklom periodu.

„U protekla dva mjeseca je na Infektivnoj klinici liječeno 36 pacijenata sa kovidom, a uglavnom smo liječili pacijente koji su, pored respiratornih problema, imali i upalu pluća“, saopštila je doktorka.

Kako je kazala, pacijenti koji su iziskivali hospitalizaciju su uglavnom bili starije životne dobi i imali su ranije bolesti druge vrste.

„Mi smo se upoznali sa iskustvima drugih zemalja u liječenju koronavirusa, na osnovu čega smo bazirali i svoje aktivnosti, za sada imamo određeno kliničko znanje, međutim, još uvijek se upoznajemo sa koronavirusom“, dodaje ona.

Nikolić je istakla da je Klinika za infektivne bolesti u potpunosti bila predviđena za liječenje kovid pacijenata i da su na vrijeme preduzete sve mjere, koje će obezbijediti odgovor i na mogući drugi talas.

„Važno je da ne zaboravimo da je virus i dalje tu, zbog čega svaki pojedinac nosi određenu odgovornost i može doprinijeti ili suzbijanju, ili širenju bolesti“, napominje doktorka.

Bonus video: