Svjetski dan pisanja pisama, zaboravljena tradicija koja je imala posebnu draž

„Pisanju pisama treba dati vremena i koncentracije, dati dio intime, a mislim da današnje generacije ne znaju za to i da ne bi imali strpljenja u pisanju i čekanju pisma“, napominje učiteljica Popović.
315 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Danas se obilježava Svjetski dan pisanja pisama, povodom čega je o ovoj, uglavnom zaboravljenoj tradiciji, za Boje jutra govorila učiteljica, Zdenka Popović.

„Bilo je davno kada sam poslala ili primila posljednje pismo, a dvadesetak godina sam se dopisivala sa svojom kumom koja živi u Beogradu, upoznale smo se na moru“, kazala je učiteljica.

Ona ističe da brzina savremene komunikacije uglavnom ne odgovara tradiciji pisanja pisama.

„Pisanju pisama treba dati vremena i koncentracije, dati dio intime, a mislim da današnje generacije ne znaju za to i da ne bi imali strpljenja u pisanju i čekanju pisma“, napominje Popović.

Učiteljica napominje da pisanje pisama prati i poštovanje pravopisnih pravila.

„Najprije ide uvodni dio sa velikim početnim slovom, zatim zarez i novi red, a kasnije i sadržaj pisma, uz obavezan potpis“, dodaje ona.

Kako kaže, nekadašnje iščekivanje pisama je predstavljalo posebnu draž.

„Nove generacije treba da vrate empatiju i emotivnost u sve segmente života, pa možda i kroz pisanje pisama, što mogu učiniti već danas i pismom obradovati neku dragu osobu“, zaključila je učiteljica Popović.

Bonus video: