Ponovo se povećava boj zaposlenih u javnoj upravi

Lokalne samouprave Ministarstvu su dostavile ukupno 110 sporazuma o prestanku radnog odnosa uz isplatu otpremnine u ukupnom iznosu od nešto preko milion eura.
1390 pregleda 0 komentar(a)

109 zaposlenih više u javnoj upravi na centralnom nivou, i 148 manje na lokalnom – to je efekat Plana optimizacije u drugoj polovini prošle godine

Po posljednjem Izvještaju Ministarstva javne uprave, na centralnom nivou, ukupno je zaposleno 768 ljudi, dok ih je 659 napustilo ovaj sektor.

Od 1. jula do 31. decembra 2019., najviše ljudi je zaposleno u prosvjeti – 305, dok ih je najviše napustilo sektor finansija – 64.

Za razliku od centralnog, lokalni nivo, smanjuje broj zaposlenih. Od jula do decembra prošle godine, na lokalu je zaposleno 426 ljudi, a istovremeno je otišlo 574.

U Institutu alternativa problematizuju to što ni u jednom zvaničnom izvještaju, nema konačnog bilansa, odnosno ukupnog broja zaposlenih u ovom trenutku.

"Iskreno, malo je i uvredljivo da pričamo o optimizaciji, a da nam niko taj pravi broj ne kaže, da nam ne kaže gdje smo danas, po svim parametrima", rekao je Marko Sošić iz Instituta alternativa.

A po budžetskim parametrima, kaže Sošić, sprovođenje Plana optimizacije, koje se završava ove godine, ispostavlja se kao vrlo problematično.

"Da je na centralnom nivou u odnosu na 2018. potrošnja i plan za bruto zarade u 2020. za nekih 60 miliona veći, odnosno 15 odsto. Na lokalnom nivou, u odnosu na 2018. ukupan fond zarada je porastao za 25 odsto, sa nekih 47 miliona na nekih 58 miliona. Tako da mjereno budžetskim pokazateljima, mi ne samo da nijesmo smanjili broj zaposlenih, nego smo ili postojeće nagradili više, ili imamo mnogo više zaposlenih nego što ih je bilo ranije", kazao je Sošić.

Prema podacima Ministarstva javne uprave i Ministarstva finansija, tokom druge polovine prošle godine zaključeno je 278 sporazuma o prestanku radnog odnosa na centralnom nivou, na osnovu čega je isplaćeno gotovo 3 miliona eura otpremnina. Osim ovih, sporazumni prestanak radnog odnosa zaključilo je još 25 zaposlenih u Vojsci, pet u RTCG, četiri u Nacionalnim parkovima, pa je po osnovu ova 34 sporazuma isplaćemo još gotovo 300 hiljada eura.

Lokalne samouprave Ministarstvu su dostavile ukupno 110 sporazuma o prestanku radnog odnosa uz isplatu otpremnine u ukupnom iznosu od nešto preko milion eura.

I na centralnom i na lokalnom nivou povećan je broj ugovora o privremenim i povremenim poslovima, kao i ugovora o djelu. Na centralnom ih je bilo ukupno 337, a na lokalnom 195 a značajan dio ovih ugovora sklopljen je bez saglasnosti Vlade.

"Na centralnom nivou – da se u jednom izvještajnom periodu desi 40 novih radnih mjesta, zapošljavanja, bez saglasnosti Vlade a nije objašnjeno kakve su bile poslejdice ili za te organe ili rukovodioce, da li neko moze uopšte da primi platu, ako je zaposlen na taj način", dodao je Sošić.

Ovo je, inače, posljednja godina sprovođenja plana optimizacije koja je krenula polovinom 2018, sa brojkom od 51 i po hiljade zaposlenih u javnoj upravi. Plan je bio da se do kraja ove godine dođe do 5 odsto manje na centralnom i 10 odsto manje zaposlenih na lokalnom nivou, odnosno do 48 hiljada i 300 zaposlenih.

"Mi danas nijesmo u boljoj situaciji nego što smo bili 2016 ili 2018. Ovo je posebno problematično jer smo u godini finansijske krize. A da je ovaj proces tekao iskrenije, bolje, temeljnije, mi bismo mogli da pričamo i o nekim uštedama u državnom budžetu", rekao je Sošić.

Sošić napominje i da je Crna Gora prošle godine iz podrške EU izgubila dva od ukupno 4 miliona eura za ove svrhe, jer proces optimizacije nije tekao kako bi trebalo.

Bonus video: