Novi Zakon o amnestiji će umanjiti neke zatvorske kazne za 10 do 15 odsto

Kako je kazala advokatica, zakonom se oslobađaju 15 odsto kazne lica koja su već stupila na izdržavanje kazne, dok se 10 odsto oslobađaju ona lica koja još uvijek nijesu stupila na izdržavanje kazne u zatvoru.
2436 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock
Ažurirano: 12.05.2020. 10:05h

Vlada Crne Gore je podržala novi Zakon o amnestiji, kojim će se smanjiti kazne za određena krivična djela, a na koji način će se to tačno sprovesti, u Bojama jutra je govorila advokatica, Snežana Mićanović.

„Mislim da koronavirus može biti opravdan razlog za podržavanje zakona, jer je riječ o zatvorenom sistemu, sa velikim brojem lica, svakako da je dobro rasteretiti zatvorske kapacitete“, saopštila je Mićanović.

Kako je kazala, zakonom se oslobađaju 15 odsto kazne lica koja su već stupila na izdržavanje kazne, dok se 10 odsto oslobađaju ona lica koja još uvijek nijesu stupila na izdržavanje kazne u zatvoru.

„Smanjivanje je predviđeno za veliki broj krivičnih djela, ali nije predviđeno za krivična djela silovanja, obljube sa maloljetnim licem, porodično nasilje, za krivično djelo napad na lice u vršenju službene dužnosti i druga najteža i specifična krivična djela“, objasnila je advokatica.

Ona ističe da se, po statistici, najveći broj lica nalazi u pritvoru zbog krivičnih djela protiv imovine i protiv javnog zdravlja.

„Lica koja su amnestirana ranijim zakonima ne podliježu ovom zakonu“, napominje Mićanović.

Kako je istakla, ovo je treći zakon o amnestiji koji se donosi u Crnoj Gori nakon 2008. godine, a predviđa i određene specifičnosti, poput onog da će se već utvrđena zatvorska kazna između tri i šest mjeseci, za lica koja su prvi put osuđena, izdržavati u kućnom zatvoru.

Bonus video: