Saznajte kako da postavite šator i pravilno boravite u prirodi

„U šatoru nam je potreba i vreća za spavanje, iako izviđači vole da spavaju i van šatora, kada je lijepo vrijeme“, kazala je Nađa Lalović i istakla da je na kampovanju najvažnija dobra energija i raspoloženje.
888 pregleda 1 komentar(a)
Postavljanje šatora, Foto: AP
Postavljanje šatora, Foto: AP

Kako na pravi način postaviti šator i pravilno boraviti u prirodi, za Boje jutra su objasnili mladi izviđači iz Saveza izviđača Crne Gore.

„Šator je jednostavan za nošenje, nije težak, lako se postavlja, može ga postaviti čak i jedna osoba, ali naravno da je lakše kada ga postavlju dvije osobe“, saopštavio je Balša Božović i dodao da je potrebno da je šator čist i da se dobro zategne.

On ističe da je važno da se vrata šatora drže zatvorenim, kako insekti ne bi prodrli u šator, a ne smije se ni unositi hrana, kako se ne bi privukle životnje, niti držati otvoren plamen u unutrašnjosti šatora.

„U šatoru nam je potreba i vreća za spavanje, iako izviđači vole da spavaju i van šatora, kada je lijepo vrijeme“, dodala je Nađa Lalović i istakla da je na kampovanju najvažnija dobra energija i raspoloženje.

Predsjednik Saveza izviđača Crne Gore, Peko Vukadinović, saopštio je da je izbor mjesta za postavljanje šatora jako bitan, a da ga je najbolje postaviti na blagoj nizbrdici, kako bi voda, u slučaju kiše, oticala od šatora.

„Pri udaru vjetra je dobro da šator malo bude i olabavljen, a dobra stvar kod svakog šatora jeste što pruža odlično zaštitu i od sunca i od hladoće, a idealan je za provođenje vremena u prirodi“, dodao je Vukadinović.

Kako je kazao, u prirodi se mora voditi računa i o obući, kako bi se na pravi način zaštitili od zmija i gmizavaca.

„Zmije ne napadaju, nego se brane, pa moramo razumjeti da mi dolazimo u njihovo stanište“, ističe Vukadinović.

On napominje da je prilikom odlaska na kampovanje važno obavijestiti i one ljude koji ne idu sa nama, radi lične bezjednosti i sigurnosti, ali i voditi računa o tome u kakvom stanju ostavljamo prirodu nakon našeg boravka.

Bonus video: