Karadžić: Naredne sedmice dogovor o povratku studenata u Srbiju i državljana Crne Gore na rad u inostranstvu

Što se tiče crnogorskih studenata koji žele da se vrate u Srbiju zbog junskog roka crnogorska ambasada u Beogradu i generalni konzulat u Sremskim Karlovcima stupili su kontakt sa nadležnima u toj državi
4370 pregleda 0 komentar(a)
Karadžić, Foto: Printscreen/Youtube/TV Vijesti
Karadžić, Foto: Printscreen/Youtube/TV Vijesti
Ažurirano: 13.05.2020. 10:34h

Datum kada će Crna Gora otvoriti granice, još nije poznat, a član Operativnog štaba za povratak crnogorskih državljana iz inostranstva, Branislav Karadžić vjeruje da će to biti brzo.

"Na povratku naših građana u inostranstvo se intezivno radi. Planiran je let u petak Podgorica-Frankfurt. Najkasnije iduće nedjelje očekujemo dogovor sa Srbijom oko povratka studenata u tu državu. Očekujemo da će se u narednih desetak dana riješiti problem naših državljana koji su već tri mjeseca zarobljeni na kruzeru američke kompanije "Royal Caribbean"", rekao je za Karadžić gostujući u Bojama jutra.

Dodao je da je glavni cilj da se sačuva zdravlje državljana.

"Očekujemo da će Crna Gora biti korona free država. Teško je licitirati kad će Crna Gora otvoriti granice, vjerujem da će to biti vrlo brzo. Biće akcenat na drumskom saobraćaju i još bolja komunikacija. Moguće je da ćemo tražiti testove, ali to odlučuju drugi organi. Koliko će se naplaćivati sve to treba regulisati, i na tome se intezivno raditi. Siguran sam da ćemo naći najbolje rješenje", istakao je Karadžić.

Na povratku građana Crne Gore koji rade u inostranstvo, kako je naveo uveliko se radi.

Što se tiče crnogorskih studenata koji žele da se vrate u Srbiju zbog junskog roka crnogorska ambasada u Beogradu i generalni konzulat u Sremskim Karlovcima stupili su kontakt sa nadležnima u toj državi.

"Još uvijek ništa nije dogovoreno. U Ministarstvu vanjskijh poslova se javilo oko 180 studenata za junski ispitni rok. Pokušaćemo da maksimalno olakšamo njihov status. Očekujemo dogovor najkasnije iduće nedjelje", rekao je Karadžić.

Član operativnog štaba za povratak crnogorskih državljana iz inostranstva rekao je da je oko 580 pomoraca ostalo na moru.

"Vratili smo 206 pomoraca uz pomoć Montenegro Airlinesa. I u individualnom aranžmanu, na različite načine su se vraćali. Izlazili smo u susret da im olakšamo. Mnogi su se vratili", rekao je Karadžić.

Marija Kipa, državljanka Crne Gore, koja se nalazi na brodu američke kompanije "Royal Caribbean" već tri mjeseca je zarobljena na kruzeru ove kompanije. Povratak kući se obećava, ali se do sada i pored obećanja nije realizovao. Kontaktirali su ambasade.

"Radila sam kao dječji animator. Ugovor mi ističe u junu, a otkaz sam dobila u martu. Trenutno smo u okolini Bahama. Problem je u tome što smo ovdje već tri mjeseca. Povratak se još uvijek ne dešava, Ovdje su članovi posade iz preko 50 država. Svi smo kontaktirali ambasade. Konkretne pomoći nema. Zarobljeni smo. Prebacaju nas sa broda na brod. Smjestili su me u prljavoj i maloj kabini bez prozora. U roku od jednog dana izvršena su tri samoubistva. Ova kompanija se u ovoj situaciji nije pomogla. Može li nam neko pomoći?", obratila se Kipa.

Komentarišući ovu situaciju na brodu američke kompanije Karadžić je rekao da su naše ambasade u kontaktu sa svim pomorcima, članovima posade, sa predstvanicima svih kompanija.

"Ranije smo dogovorili čarter let na relaciji Majami - Podgorica, ali do leta nije došlo iz razloga što su predstavnici kompanije "Royal Caribbean" morali da preuzmu ličnu odgovornost", rekao je Karadžić.

Očekuje da će u narednom periodu dogovoriti povratak zaposlenih, možda već u narednih desetak dana.

Bonus video: