Bajić: Klime možemo da koristimo, ali uz oprez

Institut za javno zdravlje na svom sajtu je postavio jasne preporuke za korišćenje uređaja za klimatizaciju u vrijeme pandemije Kovid-19
3344 pregleda 0 komentar(a)
Bajić, Foto: Printscreen YouTube
Bajić, Foto: Printscreen YouTube
Ažurirano: 14.05.2020. 10:21h

Korišćenje klima je rizik, ali je prihvatljiv. Možemo da je koristimo u kući, u autu, u prodavnicama, na poslu, tržnim centrima, sportskim halama, ali prije svega najvažnije je da se poštuju preporučene mjere prevencije kao što su držanje fizičke distance, nošenje maski u javnom zatvorenom prostoru, pranje ruku, rekao je za Boje jutra dr Borko Bajić sa Institituta za javno zdravlje.

Dodaje da je Institut za javno zdravlje na svom sajtu postavio jasne preporuke za korišćenje uređaja za klimatizaciju u vrijeme pandemije Kovid-19.

Još uvijek nema dokaza da se virus prenosi vazduhom niti da ostaje da lebdi u vazduhu dugo vremena. Iz ovog razloga preporučene mjere prevencije kao što su držanje fizičke distance, nošenje maski u javnom zagtvorenom prostoru, pranje ruku, dezinfekcija prostora, daleko su važnije od bilo čega što se odnosi samo na ventilacione sisteme.

„Obzirom da je prenos virusa moguć i feko-oralnim putem veoma je važno poštovati higijensku mjeru da se nakon upotrebe WC šolje prije puštanja vode spusti poklopac jer se na ovaj način omogućava rasprašivanje virusa po svim proizvodima koji se nalaze u blizini wc šolje“, rekao je Bajić.

Potrebno je, kako je kazao, pobrinuti se da prostor koji se ventilira ima redovon dovod svježeg vazduha iz spoljašnje sredine. Opšta preporuka je da se izbjegavaju zatvoreni prostori gdje ima gužve i gdje je slabo provjetravanje.

Bajić je poručio da u prostorima koje nisu opremljeni uređajima za klimatizaciju kao i prostorima opremljenim jednostavnim klima uređajima preporučuje se što više prirodna ventilacija redovnim otvaranjem prozora, vrata.

Složeniji sistemi za klimatizaciju u objektima kao i sistemi za klimatizaciju u prevoznim sredstvima treba d abudu podešeni na usisavanje i hlađenje vazduha iz spoljašnje sredine kako bi se izbjegla recirkulacija vazduha iz zatvorenog prostora.

Ostale preporuke o korišnjenju klima uređaja možete da pogledate na sajtu Instituta za javno zdravlje.

Bonus video: