Zvrko: Građani moraju da prođu proces privikavanja na masku

„Treba shvatiti da preporuka da se nose maske ima svoje opravdanje. Ona je potrebna u ovoj epidemiološkoj situaciji koja jeste povoljna. Kada imamo branu ispred nosa svakako stvara smetnju za disanje“, rekao je Zvrk
1691 pregleda 0 komentar(a)
Zvrko, Foto: Printscreen YouTube
Zvrko, Foto: Printscreen YouTube
Ažurirano: 14.05.2020. 10:18h

Nošenje maske ili bilo kakve zaštite preko nosa ne znači apsolutnu zaštitu od virusa, i maska ne smije stvoriti lažni osjećaj sigurnosti, rekao je za Boje jutra dr Elvir Zvrk, direktor Klinike za ORL i MFH Kliničkog centra Crne Gore.

„Treba shvatiti da preporuka da se nose maske ima svoje opravdanje. Ona je potrebna u ovoj epidemiološkoj situaciji koja jeste povoljna. Kada imamo branu ispred nosa svakako stvara smetnju za disanje. Mora da prođe proces privikavanje na masku“, rekao je Zvrko.

„Nema posebne preporuke kako pravilno da dišemo dok nosimo masku. Ne treba razmišljati o disanju, to je funkcija koja ide spontano. Osobama koje inače imaju problema sa disanjem i bez maske, njihovo disanje se svakako može pogoršati. Onda treba birati gdje nosimo masku. Ne moramo da je koristimo u autu ili na otvorenom prostoru“, dodao je on.

Maska ima zaštitnu ulogu zbog toga što nas sprečava da ne dodirujemo nos i usta. Što se maske duže koriste, opada nivo pažnje kako se koriste. Imaju značaj u prevenciji, ali sa druge strane ne smiju da pruže lažni osjećaj sigurnosti, ističe Zvrko.

„Preporuka je da se hiruške maske koriste od pola sata do dva sata dnevno, zato što ona ovlaži i izgubi svoj kvalitet. Nakon korišćenja potrebno ju je odložiti u kesu i baciti u smeće. Ako je nijesmo bacili i sutradan opet stavimo ona nema svoju zaštitnu moć i može da dodje do kontaminacije“, rekao je Zvrko.

Dodaje da, što se tiče ručno pravljenih maski, najbolji efekat imaju maske pravljene od jastučnica tj od 100 posto pamuka - one se mogu više pita koristiti zbog toga što mogu da se peru, a i najudobnije su.

„Viziri imaju zaštitnu ulogu, ali takođe nisu apsolutna zaštita. Za građane koji ne mogu da koriste masku, neka koriste vizir“, poručio je Zvrko.

Bonus video: