IZ OČNE ORDINACIJE ZA BOJE JUTRA

Dr Borović: Predškolci mogu da nose naočare za sunce, mlađa djeca nema potrebe

Problem vida kod djece može biti nasljedna oboljenja, postojanje dioptrije ili povrede
1332 pregleda 0 komentar(a)
Dr Borović, Foto: Printscreen YouTube
Dr Borović, Foto: Printscreen YouTube
Ažurirano: 14.05.2020. 10:12h

Nema potrebe da djeca mlađa od pet godina nose naočare za sunce. Poslije pete, šeste godine možemo početi, ali da stakla budu kvalitetna i da imaju zaštitu od UV zračenja. Takođe, obavezan je pregled vida kod djece u četvrtoj godini“, rekla je za Boje jutra dr Sanja Borović.

"Djeca treba da nose naočare za sunce, ali od predškolskog uzrasta, nema potrebe da ih mlađa djeca nose. Poslije pete, šeste godine može se početi. Razlog noženja naočara za sunce kod djece je isti kao i kod odraslih. Kao i što za odrasle ultravioletno zračenje može da bude štetno, tako može da bude i za djecu, posebno ona koja su preosjtljiva na sunce“, rekla je dr Borović za Boje jutra.

Doktorka napominje da je vrlo važno da stakla od naočara za sunce budu kvalitetna i da imaju zaštitu od UV zračenja.

"U apotekama, optikama imaju posebni odjeljci za dječje naočare. Uvijek piše da staklo ima zaštitu od UV zračenja. Nema potrebe za firmiranim naočrima za djecu“, rekla je dr.

Problem vida kod djece može biti nasljedna oboljenja, postojanje dioptrije ili povrede.

„Važno je raditi pregled vida kod djece od treće godine. Roditelj može da posumlja da dijete dobro ne vidi tako što dijete blizu gleda televiziju, čkilji dok gleda, a nekad je i teško prepoznati da dijete ima problem sa vidom, zato su važni pregledi. Obavezno pregled vida u četvrtoj godini“, poručuje dr.

Preporučujemo za Vas