Drabek: Otkrili smo antitijelo koje sprečava virus da uđe u ćeliju

„Antitijela su jedini prirodni lijek, produkat sopstvenog imunog sistema. Tu su da neutrališu infektivni agens. Ovo antitijelo sprečava ulazak virusa u ćeliju i sprečava njeno inficiranje“, rekla je dr Drabek jedna od troje vodećih članova tima iz Roterdama
3978 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.05.2020. 10:21h

Otkrili smo antitijelo koje blokira virus, odnosno sprečava da virus uđe u ćeliju i time je inficira. Istraživanje je u početnoj fazi na ekspremntalnom dijelu. Preliminarni rezultati su za sada dobri, rekla je za Boje jutra dr Dubravka Drabek iz Medicinskog centra u Roterdamu.

Otkriće “monoklonalnog antitijela” jedna je od najinteresantnijih naučnih novosti u vezi sa pandemijom novog koronavirusa. Dok očekujemo vakcinu ili lijek, ovo ohrabrenje, iza kojeg stoji tim iz Utrehta i Roterdama, doživljava se kao prva jasna indikacija, svetionik koji ukazuje na put za razvijanje terapije protiv Kovid-19, saopštenje je Instituta za javno zdravlje.

„Antitijela su jedini prirodni lijek, produkat sopstvenog imunog sistema. Tu su da neutrališu infektivni agens. Ovo antitijelo sprečava ulazak virusa u ćeliju i sprečava njeno inficiranje“, rekla je dr Drabek jedna od troje vodećih članova tima iz Roterdama.

„Ukoliko ima voljnih i zainteresovanih u roku od šest mjeseci ova terapija može da se pojavi na tržištu. Ovo je terapija za one koje su oboljeli, ali može da služi u preventivne svrhe. Ako je pacijent obolio može da se koristi i sa ostalom terapijom koju prima“, rekla je ona.

„Istraživanje je trenutno na ekspremntalnom dijelu i u ranoj fazi istraživanja. Imamo preliminarne rezultate koji su za sada dobri, međutim, ne bih se usudila da kažem da ova terapija može da bude zamjena za vakcinu“, dodala je Drabek.

Bonus video: