Nastavlja se drama oko 200 crnogorskih pomoraca: Zaglavljeni kod obale SAD

Crnogorski državljani su posebno, kako su rekli Televiziji Vijesti, ljuti na odnos države Crne Gore, jer se osjećaju kao građani trećeg reda, pošto država već mjesecima nije u stanju im omogući povratak kući
33345 pregleda 30 komentar(a)
Detalj sa jednog od kruzera, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Detalj sa jednog od kruzera, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Ažurirano: 16.05.2020. 19:38h

Nastavlja se drama blizu 200 crnogorskih pomoraca koji su, zbog epidemije koronavirusa, već više od dva mjeseca zaglavljeni kod obale Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Od tada dobijaju brojna obećanja da će se vratiti kući, ali nijedno nije ispunjeno.

Iako se sinoć činilo da kreću na put, sve je zaustavljeno pa ostaju tamo najmanje do 24. maja.

Blizu 200 crnogorskih državljana, pomoraca i članova posade, više od dva mjeseca zarobljeno je na kruzerima kompanije "Royal Caribbean", duž obale SAD, zbog epidemije koronavirusa.

Prvo su u karantinu i kabinskoj izolaciju proveli 23 dana, a onda dobili mogućnost da pođu do menze na ručak u vremenskom intervalu od po pola sata.

Otada na svakih par dana dobijaju nove obećanja od crnogorske ambasade u Vašingtonu, da će uskoro moći da se vrate u Crnu Goru.

Ipak, nijedno obećanje do sada nije ispoštovano.

Posljednji put im je prošle nedjelje rečeno da će sa svojih brodova biti prebačeni na drugi, manji brod, kojim bi prešli Atlantik, a da bi već danas mogli krenuti ka Velikoj Britaniji, odakle bi čarter letovima došli do Crne Gore.

Nada se rodila kada su juče prebačeni na brod "Mažestik", koji je trebalo da isplovi iz Majamija, i krene ka Evropi.

Međutim, nedugo nakon isplovljavanja, brod je zaustavljen i opet usidren, a osim crnogorskih državljana, na tom brodu nalaze se većinom Balkanci i Kinezi.

Novo spuštanje sidra za šta im nije objašnjen razlog, izazvalo je revolt kod njih.

Nakon protesta obratio im se kapetan broda, koji je molio za još strpljenja.

Stiglo je i novo obećanje, da će biti prebačeni na brod "Freedom of the Sea", kojim će doći do Barbadosa, a onda čarter letom krenuti ka Evropi.

Kako kažu crnogorski pomorci, prvi na spisku za transport su državljani Crne Gore, pa Srbije, Hrvatske, Italijje, Izraela, te Kine.

Ipak, konkretan termin dobiće tek 24. maja.

Članovi posade upozorili su kapetana da više nemaju strpljenja, i da će ako se ovo novo obećanje ne održi, pokrenuti pobunu.

Posebno su, kako su rekli Televiziji Vijesti, ljuti na odnos države Crne Gore, jer se osjećaju kao građani trećeg reda, pošto država već mjesecima nije u stanju im omogući povratak kući.

Televiziji Vijesti prošle sedmice iz Ministarstva vanjskih poslova rekli su da rade sve što je u njihovoj moći, ali da je problem dobiti dozvolu da se ljudi iskrcaju sa brodova, jer američka agencija za kontrolu zaraze, nije baš spremna na saradnju.

Istovremeno, kompanija u čijem su vlasništvu kruzeri, odbija da garantuje za iskrcavanje posade, kao i da plati čarter letove za povratak.