Ni nakon 20 godina ubistvo Žugića nije rasvijetljeno

Istraga je vođena toliko traljavo da se ni danas sa sigurnošću ne zna da li je Žugić tog 31. maja 2000. godine ubijen ispred svoje zgrade Baston u Podgorici, gdje je pronađen mrtav ili negdje drugo, pa je njegovo tijelo tu donijeto i ostavljeno
3602 pregleda 0 komentar(a)
Žugić, Foto: Printscreen/Youtube/TV Vijesti
Žugić, Foto: Printscreen/Youtube/TV Vijesti

Uskoro će 20 godina od jednog od najzagonetnijih ubistava u Crnoj Gori, koje i dalje nije rasvijetljeno. Radi se o likvidaciji Gorana Žugića, koji je bio savjetnik tadašnjeg i sadašnjeg predsjednika Mila Đukanovića. Za Žugića se spekuliše da je bio prva žrtva duvanske mafije, ali sve je ostalo samo na nagađanjima jer nadležni sa istragom nikad nisu makli dalje od početka.

Posljednje dvije decenije Crnu Goru su potresali krvavi obračuni i prave mafijaške likvidacije koje se mogu vidjeti samo u filmovima. Samim tim, spisak ubistava koja su do danas obavijena velom tajne, iz godine u godinu sve je duži.

Među njima je i zločin počinjen nad policijskim funkcionerom I savjetnikom za bezbjednost predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, Goranom Žugićem, u kojem istraga ni nakon dvadeset godina nije makla od početka. Iako je i sam državni vrh tada obećao da će zločinci biti privedeni pravdi, to se nikada nije desilo a iz odgovora istražitelja moglo bi se naslutiti da nikada i neće.

,,Formiran je predmet protiv nepoznatog izvršioca u Višem državnom tužilaštvu, i sve preduzete radnje i planirane aktvinosti su u fazi izviđaja. Sva krivična djela koja su počinjena od strane nepoznatog izvršioca prioritet su rada Uprave policije", kazali su za TV Vijesti u Upravi policije.

Ni Tužilaštvo nakon dvije decenije nema pojma ko je ubio Žugića. Nijesu odgovorili kada su posljednji put i šta konkretno preduzeli da istraže ovo ubistvo.

,,Od strane tužilaštva u kontinuitetu su preduzimane potrebne istražne radnje, a putem međunarodne pravne pomoći od više država zahtijevano je prikupljanje obavještenja i određenih podataka o predmetnom krivičnom djelu, koja do sada nijesu dala rezultate u otkrivanju izvršioca", odgovor je Višeg državnog tužilaštva u Podgorici.

Istraga je vođena toliko traljavo da se ni danas sa sigurnošću ne zna da li je Žugić tog 31. maja 2000. godine ubijen ispred svoje zgrade Baston u Podgorici, gdje je pronađen mrtav ili negdje drugo, pa je njegovo tijelo tu donijeto i ostavljeno.

Zvaničnici nikada nijesu potpuno negirali ovu drugu verziju, koja se svojevremeno pojavila. I danas je nejasan motiv ove likvidacije, a u policijskim krugovima govorilo se da je ubistvo povezano sa duvanskom mafijom kao i da je Žugić bio njena prva žrtva. Takođe, ubistvo Žugića kasnije se povezivalo I sa lividacijom drugog visokog policijskog funkcionera Darka Raspopovića, koji je ubijen pola godine nakon Žugića.

Bonus video: