Kako ublažiti alergiju na polen: Provjetravati prostorije popodne, često se tuširati...

Doktorka je rekla da prva alergija kod djece može da se javi već u drugom mjesecu života u vidu dermatitisa tj. ekcema
2107 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kako bi ublažili tegobe alergije na polen, koju ima više od 12 miliona ljudi na svijetu, poželjno je provjetravati prostorije u popodnevnim časovima, a ne ujutru, ukloniti zavjese, tepihe, nakon dolaska kući odmah se presvući, preporučljivo je i često tuširanje, te izbjegavanje izlazaka odnosno izlaganje alergenu, rekla je gostujući u "Bojama jutra" internista-pulmolog dr Jelena Borovnić Bojović.

"Ako to nije dovoljno onda koristimo ljekove. To su inhalacioni ljekovi i oni sa kortikosteroidima kao što su sprej za nos ili kapi za oči. Ako neko zna da je alergičan na polen, trebalo bi da započne sa terapijskim protokolom bar 15 dana prije početka alergije", objašnjava dr Borovinić Bojović.

Ona dodaje da je imunitet krucijalan, ali i genetska predispozicija, kao i spošljašni faktori koji mogu uticati na to da se alergija javi i u kasnijem životnom dobu.

„Imunoterapija je prihvaćena takođe. Dajemo pacijentima minimalne doze alergena i na taj način ispitujemo toleranciju organizma na alergiju“, istakla je.

Doktorka je rekla da prva alergija kod djece može da se javi već u drugom mjesecu života u vidu dermatitisa tj. ekcema.

Ona savjetuje roditelje da pojavu ekcema ne shvataju dramatično.

"Ekcem će nestati kako djete raste, ali i ako ostane nije ništa strašno", dodala je.

Globalno zagrijavanje jedan je od faktora za povećan broj alergiija.

Najčešći alergeni su polen drveća, koji počinje početkom marta, polen trave i korijenja koji se zadržava do kraja jeseni.

"Sigurno do pola godine imamo tegobe kod pacijenata", rekla je Borovnić Bojović.

Bonus video: