Elektronski upis prvaka: Ljekarsko uvjerenje se može dostaviti do septembra

Arijana Nikolić, generalna direktorica Direktorata za predškolsko, osnovno i inkluzivno obrazovanje i vaspitanje Ministarstva prosvjete rekla je da će termini za razgovor kod pedagagola ili psihologa početi od prvog juna
1455 pregleda 0 komentar(a)

Za elektronski upis đaka prvaka, koji je počeo danas, nije potreban izvod iz matične knjige rođenih, već je obavezna potvrda o sistematskom pregledu djeteta koju roditelj može dostaviti do prvog septembra, rekla je za "Boje jutra" direktorica podgoričke škole „Pavle Rovinski“ Dijana Laković.

Potrebno je da se roditelj registruje na web stranicu edu.me i ostavi svoju mail adresu. Odmah nakon prijave, putem električne pošte dobiće obrazac koji popunjava.

„Na početku roditelj bira školu u koju želi da upiše dijete, zatim ukuca njegov matični broj. U elektronskom obrascu postoje polja pod zvjezdicom koja su obavezna da se popune. Roditelj bira termin za testiranje djeteta kod pedagaoga ili psihologa škole. Procedura upisa se završava kada roditelj donese potvrdu o sistematskom pregledu djetata, a moći će da je dostavi do prvog septembra“, rekla je direktorica.

„Zahtjev može da bude odbijen ukoliko adresa ne pripada teritoriji škole, u tom slučaju roditelji će biti pozivani“, dodala je.

Direktorica je najavila da će elektronski upis da traje sve dok se svi slobodni termini ne utroše.

Arijana Nikolić, generalna direktorica Direktorata za predškolsko, osnovno i inkluzivno obrazovanje i vaspitanje Ministarstva prosvjete rekla je da će termini za razgovor kod pedagagola ili psihologa početi od prvog juna.

„Dijete, psiholog, pedagog, roditelj, moraće da nose maske. Važno je da roditelji objasne djeci da će neko preko puta njih nositi masku“, rekla je Nikolić.

Upis djece u vrtić počeće 26. maja, takođe elektronskim putem.

„Sva djeca koja su bila u vrtiću do 13. marta smatraće se upisana. Ostali se upisuju elektronskim putem.

Datum otvaranja dežurnih vrtića je i dalje nepoznat.

„Čekamo odluku Instituta za javno zdravlje i Nacionalnog koordinacionog tijela o otvaranju vrtića. Za sada su vrtići dezinfikovani i sređeni“, istakla je Nikolić.

Ona je najavila da nas u narednom periodu očekuju polaganje polumature i mature i da će djeca morati da nose maske tokom polaganja.

Ideja u Ministarstvu prosvete je da elektronski upis za đake prvake važi i za ubuduće.

„Na vrlo jednostavan način se zakazuje, skraćuje se vrijeme“, rekla je Nikolić.

Bonus video: