IZ UPRAVE ZA BEZBJEDNOST HRANE

Oprez: Najviše pesticida u salati i blitvi

Sedam ekipa iz Uprave jutros je pošlo po gazdinstvima dominatno u Tuzima i Malesiji
6374 pregleda 3 komentar(a)

Na bazi kontrola koje je sprovela Uprava za bezbjednost hrane ustanavoljeno je da postoji veći rizik od prisustva pesticida u voću I povrću, nego što je dozvoljeno. Iz ove institucije ubuduće najavljuju intenzivnije kontrole, a prioritet biće bezbjednost hrane.

“Ukoliko na voću i povrću ima veći broj pesticida, zabraniće se njihova prodaja na tržištu. Kod lisnatog povrća bilo je najviše problema. Dominantno, to su salate I blitva, ali preduzećemo sve da do toga u narednom periodu ne dođe”, rekla je direktorica Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, Vesna Daković.

Daković dodaje da upotreba pesticida nije loša.

“Biljka je živo biće koje se razboljeva. Upravo ti pesticidi su lijekovi, naravno I lijek kada se koristi mora da se koristi po propisanoj dozi, a to važi I za pesticide. Potrebno je da prođe određeni vremenski period da bi ta biljka mogla da se ubere kako se na njoj ne bi našli ostaci pesticide. To se ne može vidjeti golom okom. Jedini način da dođemo do rezultata da li postoje ostaci pesticide, jesu labaratorijske analize”, istakla je Daković.

Sedam ekipa iz Uprave jutros je pošlo po gazdinstvima dominatno u Tuzima i Malesiji.

“Uzimaće uzorci sa voća I povrća pred branje tj. plasiranja na tržište i slaće se na labarotorijsku analizu, nakon čega ćemo imati jasnu sliku šta je bezbjedno, a šta nije. Ono što nije bezbjedno biće zabranjeno stavljanje na tržište do trenutka dok ne bude potpuno bezbjedno za plasiranje".

U Crnoj Gori registrovano je oko 4.000 proizvodjača voća I povrća.

Preporučujemo za Vas