Grupa građana Danilovgrada i dalje se protivi gradnji kolektora

Biolog Vuk Iković smatra da su u pitanju dva problema: lokacija I tehnologija.
835 pregleda 1 komentar(a)
Danilovgrad, Foto: Privatna arhiva
Danilovgrad, Foto: Privatna arhiva

Grupa građana Danilovgrada i dalje se protivi gradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, koja je planirana u naselju Landža, blizu centra grada.

Željko Jaredić, mještanin Landže, gostujući u “Bojama jutra” kaže da je problem, prije svega u neprijatnom mirisu, koji će posebno biti izražen tokom ljetnjih mjeseci kada su temperature iznad 40 stepeni.

“Locirati kolektor na 200 metara od vrtića, škola, zgrada, je neodgovorno. Pisali smo peticiju koja do sada nije dala rezultate. Apelujem na predsjednicu opštine Danilovgrad da još jednom razmisli. Kolektoru nije mjesto ovde. Sve je zavijeno velom tajne. Bio sam na sastanku gdje je u jednoj rečenici rečeno da neće biti neprijatnih mirisa, što nije tačno. Za izgradnju kolektora bolja je lokacija negdje na pola puta između PG-DG”, istakao je Jaredić.

Biolog Vuk Iković smatra da su u pitanju dva problema: lokacija I tehnologija.

“U tehnologiji imamo mulj, koji direktno utiče na sve centralne sadržaje u gradu. Trenutno, ako bi se postrojenje napravilo, ne bi imali rješenje za zbrinjavanje aktivnog uglja. On bi morao da se preveze kroz grad. To je otpad koji opasno utiče na zdravlje čovjeka. Treba nam tehnologija koja će riješti aktivni ugalj. Na ovoj lokaciji su predviđeni sportsko-rekreativni sadržaji”, istakao je Iković.

Gostujući u “Bojama jutra” odbornik opštine Danilovgrad Darko Mrvaljević je rekao da su slušali struku, i da će se ipak kolektor graditi baš na toj lokaciji. Lokalna uprava ispoštovala je sve procedure I ugovor o izgradnji postrojenja potpisan je 2018-te godine.

“Ništa nije pod velom tajne. Već 12 godina određena je ta lokacija za igradnju po urbanističkom planu. Sve je bilo na javnoj raspravi, mogli su građani da vide. Na prostorni plan smo dobili 176 primedbi. Na centralnoj javnoj raspravi prisustvovalo je 100 građana. Dokumenti su bili na uvid javnosti svima dostupni od 2014 godine”, rekao je Mrvaljević.

Bonus video: