Formiran predmet povodom tvrdnji Saveljić: Da li su Plantaže oštećene za 6.500.000 eura

Osnovni tužilac u Podgorici Vukas Radonjić ispitaće da li je uprava Plantaža, na čelu sa direktorkom Vericom Maraš, oštetila kompaniju za milionski iznos...
19023 pregleda 18 komentar(a)
Ažurirano: 20.05.2020. 21:30h

Osnovno tužilaštvo u Podgorici formiralo je predmet povodom tvrdnji bivše finansijske direktorke Plantaža Valerije Saveljić - da je menadžment te kompanije tokom 2018. i prve polovine prošle godine oštetio firmu za blizu šest i po milona eura.

To je, kako tvrdi Saveljićeva, učinjeno prodajom svježeg lozovog destilata firmi Rubin iz Kruševca.

Osnovni tužilac u Podgorici Vukas Radonjić, kako je saopšteno, ispitaće da li je uprava Plantaža, na čelu sa direktorkom Vericom Maraš, oštetila kompaniju za milionski iznos...

Zbog toga je najprije saslušao Saveljićevu, koja je prva javno progovorila o sumnjivim poslovima kompanije za koju je radila.

“Danas se ispostavilo da je u pitanju novi predmet koji je poslat od Agencije za sprečavanje korupcije, kojoj sam se obratila u decembru prošle godine, da bi dobila status zviždača, jer su mi Plantaže drugi put uručile otkaz zbog odavanja, kako kažu, poslovne tajne - jer sam javno objavila kompromitujuću fakturu, na kojoj se vidi da su Plantaže prodale Rubinu Kruševac za 2,4 eura litar 100 postotnog alkohola, gdje su načinili neprocjenjivu štetu kompaniji. Na količini od milion litara ta šteta iznosi 6,5 miliona eura”, saopštila je ona Televiziji Vijesti.

Tužilac Radonjić objasnio je da se na osnovu saslušanja pojedinih osoba ne može donijeti odluka, već da je neophodno i vještačenje poslovne dokumentacije.

Prema nezvaničnim informacijama, narednih dana, po nalogu Tužilaštva, policija će iz kompanije Plantaže prikupiti dokumentaciju o poslovanju sa Rubinom, ali i drugim firmama.

Saveljić je kazala da je tužioca zanimalo ko su bila odgovorna lica u tom poslu.

"Ja sam na pitanje - ko potpisuje takav ugovor i saznanja dok sam ja još bila direktor, (rekla da) potpisuje izvršni direktor, parafiraju ga komercijalni direktor, finansijski direktor i direktor opšteg pravnog sektora... Znači u pitanju je izvršni direktor Verica Maraš, komercijalni direktor, odnosno sada se zove direktor marketinga Veselin Đurišić, finansijski direktor je Daliborka Kodžulović i direktor opšteg pravnog sektora Miroslav Vuković”, rekla je ona Televiziji Vijesti.

Saveljić od 2015. godine javno je pokrenula nekoliko afera vezanih za menadžment te državne kompanije.

Do sada je podnijela sedam krivičnih prijava.

U emisiji “Načisto” na TV Vijesti, direktorica Plantaža Verica Maraš nedavno je konstatovala da su te prijave odbačene, o čemu je Saveljić i zvanično obaviještena.

Bonus video: